Gorenjska
472 ogledov

Bo o referendumu o novi občini Golnik odločalo Ustavno sodišče?

Kranjski mestni svetniki so na dopisni seji pooblastili župana Mestne občine Kranj (MOK) Matjaža Rakovca, da na ustavno sodišče še pred morebitnim razpisom referenduma za ustanovitev Občine Golnik vloži zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o lokalni samoupravi in Zakona o referendumu in ljudski iniciativi zaradi zaščite pred posegom v ustavne pravice MOK.

V luči vložitve Predloga za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo Občino Golnik, ki ga vložila poslanka Državnega zbora, so v vodstvu Mestne občine Kranj glede na mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora ocenili, da bi bilo zaradi zaščite pred posegom v ustavni položaj ali v ustavne pravice MOK primerno vložiti zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti Zakona o lokalni samoupravi in Zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Ker bo seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na katero je kot točka dnevnega reda uvrščen predlog za razpis referenduma za ustanovitev nove Občine Golnik, že 4. novembra 2021, je moral mestni svet že pred tem odločiti glede pooblastitve župana, da vloži prej omenjeno zahtevo na Ustavno sodišče ter predlaga zadržanje izvrševanja materialno pravnih in procesnih določb o ustanovitvi nove občine.

»V Mestni občini Kranj nikakor ne nasprotujemo pravici do referenduma. Prav je, da lahko ljudje odločajo o zadevah, ki lahko pomembno vplivajo na njihova življenja. Vseeno pa želimo, da se glede na dosedanja opozorila ustavnega sodišča in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora najprej preveri, ali sta zakona, kakršna sta, v celoti ustavna in ne dopuščata pravnih praznin, šele nato pa naj se odloči o potrebi izvedbe referenduma,« je odločitev MOK pojasnil podžupan Janez Černe.

V MOK menijo, da bi zaradi arbitrarnosti presoje kriterijev za izpolnjevanje sposobnosti zadovoljevanja potreb in interesov prebivalcev, sposobnosti financiranja iz lastnih virov ter ugotavljanja medsebojne povezanosti naselij, morebitna ustanovitev nove občine tako z vidika materialno pravnih kot tudi procesnih določb lahko vplivala na ustavni položaj ali ustavne pravice Mestne občine Kranj, predvsem z vidika drobitve območja dosedanje Mestne občine Kranj na več občin, so še sporočili s kranjske občine.

Komentarjev 2
  • munja 08:53 03.november 2021.

    Kaj bo zdaj že na vsakem kvadratnem kilometru nova občina?? Vsaj polovico ukinit, ker so ustanovljene protizakonito. Nastajale so kot gobe po dežju brez, da bi izpolnjevale vse pogoje. Ne vem, kdo jim je to omogočil. O tem naj raje ...prikaži večje odloča ustavno sodišče, pa malo pregleda, kako nekatere delujejo in se nepregledno zadolžujejo.

  • jakec42 19:23 02.november 2021.

    Treba je ukinit polovico občin ,ne pa ustanavljati nove!