Gorenjska
1440 ogledov

Bo po desetletju Prešernovo gledališče spet prevzel moški?

To bo na majski redni seji dokončno odločal kranjski mestni svet. Za vodenje kranjskega gledališča je namreč predlagan režiser Jure Novak.

Po desetletju vodenja Prešernovega gledališča Kranj se poslavlja Mirjam Drnovšček. Spomnimo, leta 2011 bi na direktorskem mestu Boruta Veselka morala zamenjati Ivana Djilas, a se je Veselko pritožil na upravno sodišče, ki je odločilo, da je bil sklep o njenem imenovanju napačen. Šlo naj bi za postopkovno napako, saj sklep o izbiri direktorja gledališča ni vseboval obrazložitve. Tako umetniški svet kot svet gledališča sta takrat prej sicer soglasno z zaposlenimi podprla Djilasovo, a je takratni mestni svet to izkoristil za ponovitev postopka. Za v.d. direktorico je bila imenovana Mirjam Drnovšček, ki je prej vodila trženje in odnose z javnostmi. Kasneje se Djilasova ni ponovno prijavila, za direktorico pa je bila izbrana Drnovščkova.

V desetletju vodenja kranjskega gledališča je Drnovščkova skupaj z ekipo zelo uspešno vodila kranjsko gledališče. V njenem času je gledališče prejelo številne nagrade, gledalci so radi prihajali v gledališče, postalo pa je tudi eno najboljših v Sloveniji. Po desetletju se je sedaj odločila, da se poslovi od vodenja gledališča in gre novim izzivom naproti.

Mirjam Drnovšček (na levi), vršilka dolžnosti direktorice, je potrdila kandidatu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mestna občina Kranj je marca objavila razpis za novega direktorja kranjskega gledališča, na katerega se sedanja direktorica tako ni prijavila. Do roka so se prijavili en kandidat in tri kandidatke. Njihove prijave je pregledala posebna občinska komisija in vse povabila na razgovore. Po njih so kot najprimernejšega ocenili Jureta Novaka. Podporo je po pogovorih z vsemi kandidati dobil tudi v kolektivu gledališča. Njegovo kandidaturo sta soglasno potrdila še strokovni svet in svet zavoda. Končno besedo bo sicer imel mestni svet, ki bo o novem direktorju Prešernovega gledališča glasoval na majski redni seji.

Jure Novak je po izobrazbi režiser. Med drugim je bil umetniški vodja Gledališča Glej, vodi lastni zasebni zavod Poza ter je ustanovni član in podpredsednik Društva gledaliških režiserjev. Tri leta je bil tudi redni kolumnist Dela. Ob tem je režiral več uspešnih predstav, med drugim tudi trilogijo Srečen/Katarina po naročilu/Orgija, v kateri sta zaigrali Pia Zemljič in Katarina Stegnar, ki sta bili tudi za to predstavo nagrajenki Prešernovega sklada za igro. Nazadnje je letos režiral predstavo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Nova Gorica.

Jure Novak | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 1
  • Steve_Fields 15:28 25.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje jee enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦