Gorenjska
3469 ogledov

Bodo plezalci še tekmovali v Kranju?

V Mestni občini Kranj (MOK) želijo obdržati status centra športnega plezanja v Sloveniji in mladim športnikom zagotoviti dobre pogoje za treninge. Zato intenzivno pripravljajo vse potrebno za gradnjo plezalnega centra z večnamensko športno dvorano.

V Kranju bo prihodnji konec tedna, 3. in 4. septembra, svetovni pokal v plezanju, med tekmovalci bo tudi olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. To bo že 25. tovrstno tekmovanje po vrsti, a zaenkrat najverjetneje zadnje, saj dvorana na Zlatem polju ne zadostuje več standardom Mednarodne plezalne zveze za tekmovanja najvišje ravni. V Kranju tako kot po vsej državi priljubljenost športnega plezanja sicer raste, a je infrastruktura na tem področju v Sloveniji močno podhranjena. V MOK tako že načrtujejo nov plezalni center z večnamensko dvorano, ki bi pokril vse te potrebe, močno izboljšal pogoje za treninge in tekmovanja na najvišji možni ravni, obenem pa bi služil tudi drugim športom.

»Menim, da si Kranj zasluži nacionalni plezalni center, saj ima v Sloveniji zagotovo najbogatejšo zgodovino alpinizma in tudi športnega plezanja. Ponaša se s plezalci, ki že vrsto let dosegajo vrhunske rezultate na svetovni ravni. Kljub skromnim pogojem za trening ves čas vznikajo še številni mladi talentirani posamezniki. Ob tem pa ima Kranj še najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju. V tem izjemno priljubljenem tekmovalnem prizorišču se vsako leto dokazujejo največji zvezdniki tega športa,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor:

 

Idejna zasnova za dvorano je že izdelana

V MOK trenutno pripravljajo spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Zlato Polje, kar bo omogočilo boljšo izrabo prostora in umestitev načrtovanega objekta. Narejen je že tudi idejni koncept prostorske umestitve. Idejno arhitekturno urbanistični koncept so izdelali v podjetju Protim Ržišnik Perc arhitekti in inženirji, d. o. o.. Za naročilo idejnega koncepta prostorske umestitve je občina do sedaj namenila slabih 23.000 evrov.

Nova dvorana naj bi stala med Gimnazijo Franceta Prešerna in Osnovno šolo Helene Puhar. Namenjena bo tako vrhunskim in rekreativnim športnikom kot tudi šolam. Poleg stene za vse tri discipline v športnem plezanju bo kompleks po načrtih vseboval še vadbeni del za košarkarje, odbojkarje, rokometaše in igralce dvoranskega nogometa. V njej bi lahko prirejali reprezentančne in ligaške tekme v teh ekipnih športih, tudi na mednarodni ravni. Predvideni sta še dve manjši dvorani za karate s stalnim tatamijem. Objekt bo vseboval še fitnes, servisno-tehnične prostore, kavarno, predviden je tudi muzejsko-izobraževalni del na področju športa in kulture.

 | Avtor:

Na občini trenutno še ne morejo točno napovedovati, kakšna bo finančna in terminska konstrukcija projekta. Končne odločitve o financiranju zaenkrat še ni, se pa v MOK nagibajo k javno-zasebnemu partnerstvu. Želja je, da bi se gradnja lahko začela leta 2023, dela pa bodo predvidoma trajala leto dni. »Prepričan sem, da v Kranju lahko vzpostavimo in nudimo pogoje, da postane center športnega plezanja v državi in širši regiji in se s tem še utrdi na svetovnem zemljevidu. Ravno tako ima Kranj bogato zgodovino tudi na področju ostalih športov in tudi v prihodnje bomo delali na tem, da bo v prvi vrsti prepoznaven kot mesto športa,« je ob tem še poudaril župan Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.