Gorenjska
2463 ogledov

Bolj prijazno prečkanje cest s semaforji za pešce in kolesarje

Mestna občina Kranj zaključuje modifikacijo semaforskih programov na Cesti Staneta Žagarja in delu Oldhamske ceste.

V Mestni občini Kranj so preko projekta ELENA mobilnost naročili študijo, ki je v kar 90 odstotkih sofinancirana z evropskimi sredstvi. Glavni cilj je optimizacija delovanja semaforizacije za kolesarje in pešce na Cesti Staneta Žagarja in v delu Oldhamske ceste. Ves program bo modificiran, uveden bo program »Vikend«, »Praznik« v prometno odvisen program, prometno neodvisen program pa bo prilagojen aktualni prometni situaciji.

Sistem je spremenjen oziroma prilagojen od 6. februarja 2023. Tako je spremenjeno delovanja semaforskega programa za pešce in kolesarje na glavni smeri, kjer jim po novem pri prehodu semaforjev ni treba pritiskati tipk za prečkanje stranskih ulic. Semaforizacija je namreč usklajena z zelenimi lučmi na Cesti Staneta Žagarja. V času prometno odvisnega delovanja je torej poleg zelene luči za vozila v glavni smeri gori zelena tudi za pešce in kolesarje. Ko iz stranske ulice pride najava prisotnosti vozila, kolesarja, pešca, prometni sistem nemudoma začne zapirati glavno smer na rdečo luč.

Uvoz na glavno cesto iz stranskih smeri glede na Cesto Staneta Žagarja in Oldhamsko cesto je pri prečkanju glavne ulice še vedno treba pritisniti na gumb, sicer se jim zelena luč ne prižge, kljub temu da imajo vozila v isti smeri zeleno. Se pa zelena luč vklopi takoj, tudi dve sekundi po tem, ko se bo vklopila zelena za motoriziran promet. Po izteku dveh sekund, potem ko se je vozilom prižgala zelena, pa morajo pešci in kolesarji počakati na naslednji semaforski cikel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.