Gorenjska
1952 ogledov

Bomo letos sploh lahko smučali

Slovenska smučišča se intenzivno pripravljajo na zimsko sezono, čeprav bo ta verjetno spet precej drugačna. Na Krvavcu tako pričakujejo, da bodo, če bodo pogoji to dopuščali, naprave zagnali v začetku decembra. Še vedno pa jim načrte lahko prekriža država.

V Rekreacijsko turističnem centru Krvavec so minuli konec tedna že začeli z zasneževanjem smučarskih prog, prihodnji konec tedna pa pričakujejo tudi naravni sneg. Predprodajo smučarskih vozovnic, ki običajno traja do konca novembra, so letos podaljšali do 18. decembra. Ob nakupu vozovnic pa še vedno nudijo snežno in covid-19 garancijo, s katero garantirajo sto smučarskih dni, sicer sorazmerni del sezonske karte povrnejo, dnevne karte pa veljajo dve sezoni.

 

»Vsi vemo, da je bila lanska sezona res katastrofalna. Decembra, januarja in februarja smo imeli zeleno zimo, 1.marca je padel sneg, 15. marca pa so nas zaprli zaradi epidemije COVID-19. Promet je bil kar za 50% nižji kot leto prej , tako da presežka  jasno ni. Letos sicer gremo v sezono polni optimizma, z željami, da bo vse kar najbolje teklo, a smo hkrati realni. Načrtujemo, da s sezono začnemo čim bo to mogoče, seveda je še vedno prvi dejavnik vreme, potem pa vsekakor ukrepi države,« je ob tem povedal direktor RTC Krvavec Janez Janša.

 

Kljub zahtevni lanski sezoni tudi letos pripravljajo nekaj novosti. Razširjajo restavracijo lani delno obnovljenega Hotela Krvavec, s čimer bodo lahko zagotovili večjo razdaljo med mizami. Pokrili bodo del krvavške Plaže, kupili pa so tudi nekaj novih snežnih topov.

 

Varnost na prvem mestu

Na Krvavcu bodo dali poseben poudarek varnosti in preprečevanju širitve okužb. Tako bodo skušali zagotoviti, da ne bo čakalnih vrst pred blagajnami in napravami ter da se bodo ljudje lahko sami odločali, ali se bodo z napravo peljali sami ali pa bodo gondolo ali sedežnico delili z drugimi. "Menimo, da smučanje v rokavicah in čeladi ter vožnja z žičniško napravo in masko ne bi smela predstavljati zdravstvenega problema," je izpostavil Janša.

 

Pripravljeni so prisluhniti odgovornim in slediti njihovim navodilom za zagotavljanje varnosti. Vendar pa hkrati upajo, da bodo tudi odgovorni prisluhnili njim, jim omogočili delovanje in jim povedali, kakšna naj bodo pravila obnašanja na smučišču. "Vsekakor verjamemo, da je smučanje šport, v katerem je možno poskrbeti za varnost, poleg tega pa vedno več strokovnjakov poudarja, da sta svež zrak in gibanje ključna za zdravje in dobro počutje. Mi torej dejansko ponujamo nekaj, česar si v teh časih lahko samo želimo - varno gibanje na svežem zraku, pa še dobro dozo sonca za vitamin D," poudarjajo v RTC Krvavec.

 

Italija želi zamakniti sezono po vsej Evropi

Italijanska vlada bi smučišča odprla šele konec januarja, ko bi se sedanji val širjenja koronavirusa umiril in bi bilo na voljo tudi cepivo. Po poročanju italijanskih medijev naj bi si prizadevala, da bi med božičnimi prazniki tudi po vsej Evropi zaprli smučišča. Italijani naj bi glede obratovanja smučišč želeli doseči dogovor z ostalimi državami, še posebej pa s svojimi sosedami.

 

»Zavedamo se, da je pred nami sezona, kakršne še ni bilo, zato so kakršnakoli pričakovanja pravzaprav zelo neotipljiva, vsekakor pa pričakujemo, da bodo odgovorni prepoznali, da naša dejavnost, ob ustreznih pogojih ni problematična, da smučanje že samo po sebi predstavlja dejavnost, v kateri smo zaščiteni s smučarsko opremo, če pa dodamo še maske, razkuževanje in razdalje kjerkoli bi lahko prišlo do prenosa, res ne vidimo razloga, zakaj bi morali prekiniti s svojo dejavnostjo, ali pa jo prestaviti na konec januarja, tako da verjamemo, da bodo odgovorni prepoznali, da je ukrep, ki ga predlaga Italija nepotreben,« so se na to odzvali v RTC Krvavec.

 

Kar dve nagradi za Krvavec

Organizacija World Ski Awards je Krvavec že peto leto zapored razglasila za najboljše smučišče v Sloveniji. Nagrado pa je tokrat prvič prejel tudi Hotel Krvavec, in sicer za naj smučarski butični hotel. "Obe nagradi sta za nas priznanje, hkrati pa seveda obveza, da se trudimo še naprej," so poudarili na Krvavcu.

Komentarjev 4
  • abraham5 10:38 24.november 2020.

    ma zaprt smučišča

  • izy 10:32 24.november 2020.

    Bomo in to v Ljubljani. Smuk iz Golovca, veleslalom iz Krima, slalom iz Rožnika, in keglanje na ledu v Ljubljanici.

  • sam1 10:21 24.november 2020.

    Ljudje dobivajo odpovedi zaradi zastoja dela in odpovedi naročil v skoraj celotni industriji,vi se pa sprašujete,če bo mogoče smučati ....seveda bo,ker elita je nad zdravstvom in spomnimo se poletne sezone,zaradi katere bomo trpeli večmilijonske izgube, pa še s COVID boni ...prikaži več so jo pospeševali oblastniki in tako pripeljali stvar do roba,potem pa krivijo za najslabše stanje v svetu vse okrog sebe.....