Gorenjska
1300 ogledov

Bomo v Kranju imeli le en krog županskih volitev?

Peter Šalamon
Danes se bo končala volilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami. Opolnoči bo nastopil volilni molk. V Kranju se po anketah obeta le prvi krog.

Dnevnik je v zadnji anketi, ki jo je opravila Ninamedia, objavil, da bi za sedanjega kranjskega župana Matjaža Rakovca glasovalo 49,4 % anketirancev. Kot so zapisali, to pomeni, da ima kandidat med že opredeljenimi volilci 60-odstotno podporo. Glede na prejšnjo anketo je tako Rakovec pred ostalimi kandidati pridobil še 4 odstotne točke in glede na projekcijo v nedeljo zmagal že v prvem krogu. Najbližje bi bil Zoran Stevanović (Resni.ca), ki mu v anketi kaže dobrih 11 %, sledita Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije) z 10 % in Aleksander Svetelj (Več za Kranj) z nekaj manj kot 6 %. Kandidat Gibanja Svoboda Srečko Barbič bi po anketi Dnevnika prejel dobre 3 % glasov, na dnu pa je Igor Velov (neodvisni kandidat), ki bi ga obkrožilo 2,3 % volilcev.

Svojo anketo je danes objavil tudi Gorenjski glas. Javnomnenjsko raziskavo so izvedli v klicnem centru Prizma IP, v Kranju so dobili 549 anketirancev.  Največ, 46,4 %, bi glasovalo Matjaža Rakovca. Sledijo Ivo Bajec z 10,9 %, Zoran Stevanović s 6,4 % in Aleksander Svetelj s 4,6 %. Na dnu sta tudi v tej anketi pristala Igor Velov s skoraj 3 % in Srečko Barbič z 2 %. Da ne vejo, koga bi še volili, je odgovorilo 26,7 % anketiranih.

Če bi prišlo do drugega kroga županskih volitev v Kranju, bi se poleg Rakovca vanj po anketah tako lahko uvrstila Stevanović ali Bajec. Anketa Dnevnika v tem primeru proti obema napoveduje visoko zmago Rakovca.

V Dnevnikovi anketi so anketirance vprašali študi po glasovih za stranke in liste v mestnem svetu. Na vrhu je Gibanje Svoboda z 20,9 % glasov, sledi SDS s 14,6 %, na tretje mesto pa se je povzpela stranka SD, ki je pridobila kar nekaj odstotkov in tokrat dobila 11,7 %. Sledijo Resni.ca, Levica, Več za Kranj, NSi in Povezane lokalne skupnosti. V mestni svet bi se lahko uvrstili še SLS in Zeleni Slovenije ter DeSUS. Po anketi pa najslabše kaže Listi za razvoj Kranja in SNS. 12,8 % še ne ve, koga bi glasovali, se ne more odločiti ali noče povedati.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 13:36 18.november 2022.

    Seveda, saj si je uvozil albanezov za celo mesto.

  • kmetek 13:32 18.november 2022.

    15k šiptarjev za njega voli zato.