Gorenjska
351 ogledov

Borut Pahor na Gimnaziji Kranj: »Uspejo vztrajni in pogumni.«

gimnazija Kranj Gimnazija Kranj Gimnazijo Kranj je na Dnevu talentov obiskal tudi predsednik države Borut Pahor.
Na Gimnaziji Kranj je v sodelovanju z iniciativo Inženirke in Inženirji bomo! potekal že četrti Dan talentov Gimnazije Kranj. Dogodka se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je mladim podelil nekaj nasvetov, poleg tega so lahko dijaki za pomoč pri eni najpomembnejših odločitev – kaj študirati – prisluhnili intervjujem s številnimi uspešnimi posamezniki, ki so bili nekoč na njihovem mestu, in jih tudi sami kaj vprašali.

Že dolgo napovedovani dogodek, na kranjski gimnaziji organiziran v sodelovanju s podjetjem Mediade v okviru projekta Inežnirji in Inženirke bomo!, je bil tradicionalno – letos že četrtič – izveden prav za dijake na njihovi poti do pomembnih odločitev. Polno dvorano nadobudnih gimnazijcev, ki bodo v naslednjih mesecih morali razmisliti, kam jih vleče srce in kateri študij bodo izbrali, je po uvodnem nastopu gimnazijskega zbora (vodil ga je profesor Erik Šmid) nagovoril sam predsednik države Borut Pahor.

»Ni tragedija, če še ne veš, kaj boš počel«

Odločitev o nadaljnjem šolanju je gotovo ena pomembnejših v življenju, je poudaril Pahor, ki je dijakom zaupal, da se je tudi sam nekoč nahajal v točno takšnem položaju, pred prav tako pomembno odločitvijo.

»Ni tragedija, če še ne veste, kaj boste počeli,« je vzpodbudil gimnazijce, ki morda še nimajo začrtane svoje karierne poti. »Tragedija je, če tega ne skušaš ugotoviti.« Eni namreč dozorijo prej, drugi kasneje. »A prav to, da iščemo sebe, je glavnega pomena,« je bila njegova glavna poanta, v nadaljevanju pa se je pogovor od individualnih odločitev zasukal še k prihodnosti naše države in Evrope ter k aktualnim družbenim izzivom.

Dialog med predsednikom in dijaki je tako nanesel tudi na aktualno digitalizacijo sveta, na njegovo vsakodnevno celovito spreminjanje in na pomen mladih pri njegovem soustvarjanju. »To, da soustvarjate svet, je čudovita, pa tudi velika odgovornost. To je vaš svet, v njem boste živeli,« je še poudaril predsednik države.

18 sogovornikov, 18 karier

Da bi gimnazijci res lažje našli same sebe, dobili uvide v različne karierne poti in skušali ugotoviti, kaj jih privlači, so se v nadaljevanju odvijali še posamični intervjuji po različnih delih gimnazije s kar osmenajstimi karierno precej uspešnimi izbranimi gosti. »Gostje so tu prav zato – da dijaki spoznajo poklice, ki bi jih lahko v prihodnosti zanimali in se na ta neformalen način lažje karierno orientirajo. Vsekakor ima to pozitiven učinek, številni dijaki se morda prav zaradi tega lažje odločijo,« je povedal ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar in dodal, da je veliko gostov prav bivših gimnazijcev, ki so bili izbrani po željah dijakov.

Na najstarejšo gimnazijo v Kranju so tako svojo poklicno pot prišli predstavit Igor Areh, forenzični psiholog, zobozdravnica Gordana Čižmek, arhitektka Nives Čorak, fizik Jan Fišer, prevajalec, komik in jezikoslovec Boštjan Gorenc, inženir računalništva in informatike ter varnostni analitik kibernetske varnosti v podjetju NIL Danijel Grah, farmacevtka Antonija Jalšovec, zdravnik in specializiran internist ter pulmolog Saša Letonja, kolesar Matej Mohorič, Alex Peternel, specializiran v laboratorijski biomedicini, glasbenica in pedagoginja Nuša Piber, managerka, dekanja IEDC dr. Danica Purg, vodja inovacij in digitalizacije v BTC Teja Setničar, pisateljica in jezikoslovka Veronika Simoniti, geografinja in ekonomistka mag. Petra Stušek, Mitja Šavorn, vodja kakovosti v Ljubljanskih mlekarnah; pravnik in športnik Vid Veličkovič ter ekonomistka dr. Maja Zalaznik.

»Uspejo pogumni in vztrajni.«

Z udeležbo na intervjujih so tako dijaki lahko spoznali kar nekaj različnih področij in se pozanimali o delu, ki bi ga morda v prihodnosti želeli opravljati tudi sami. Prav najuspešnejše pa pri dosežkih, kot je v uvodnem delu poudaril Pahor, vodita dve glavni značilnosti: vztrajnost in pogum. »Ni nujno, da uspejo tisti najbolj talentirani, odličnjaki v šoli. Najbolj pomembni sta prav ti dve osebnostni kvaliteti,« je povedal in dodal, da je prav mogoče, da v šolskih klopeh kranjske gimnazije prav zdaj sedi tudi bodoči predsednik države.

Komentarjev 1
  • Howard_Steinke 16:36 20.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦