Gorenjska
367 ogledov

Boter za eno leto? Za vijolično jelšo?

sajenje dreves Profimedia Sajenje dreves.
V Mestni občini Kranj začenjajo z akcijo »KR posvoji drevo«, s katero želijo v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom dodatno ozeleniti območja mestne občine in jih s tem tudi aktivno vključiti tudi v skrb za okolje. Vsak občan lahko posvoji svoje drevo in postane njegov boter, najprej v drevoredu, ki ga bodo v kratkem zasadili ob Cesti Rudija Šelige na Planini.

V Mestni občini Kranj bi radi v osmih letih (od leta 2019 naprej) zasadili 1000 dreves, k čemur želijo vključiti tudi lokalno prebivalstvo in podjetja. Še letos bodo tako v sklopu akcije »KR posvoji drevo« zasadili 42 dreves vrste vijolična jelša (Alnus x spaethii) v zelenem pasu ob Cesti Rudija Šelige (med Cesto Jaka Platiše in Cesto Boštjana Hladnika) na Planini v Kranju. K sodelovanju zdaj vabijo tudi posameznike, ki želijo postati botri dreves, v nadaljevanju tudi podjetja, ki bodo lahko postala donatorji dreves. Cilj akcije je, da s skupnimi močmi še bolj ozelenijo območja mestne občine ter se obenem krepi splošno zavedanje o pomenu zelenih površin v urbanem okolju.

Lani so v MOK posadili 77 dreves, letos pa jih bo do konca leta zasajenih skupno nekaj manj kot 200, od tega 42 v okviru omenjene akcije.

»V Mestni občini Kranj si z različnimi ukrepi in aktivnostmi na številnih področjih prizadevamo za čim bolj zeleno in zdravo okolje ter čist zrak, tudi z vzpostavljanjem novih zelenih površin. Naše mesto je obdano z gozdovi, travniki, vzpetinami …, prizadevamo pa si za še večjo ozelenitev samega mesta in ožje okolice. Zato vztrajno zasajamo drevorede in jih še bomo: od lani ob vzhodni vpadnici od krožišča Primskovo v smeri mesta lepo uspeva drevored lipovcev, ki ga prav zdaj na obeh straneh dodatno zasajamo, tako da bo segal vse do križišča Ceste Staneta Žagarja in Mirka Vadnova. Oktobra smo ob novi kolesarski povezavi Kokrica–Brdo–Predoslje zasadili Evropski drevored povezovanja in sodelovanja s 54 drevesi. Od lani imamo novo zeleno površino tudi v Majdičevem logu, urejamo naravni rezervat Bobovek, kmalu začnemo tudi z urejanjem največjega parka v mestu in kanjona Kokre, ozelenjujemo strehe. Vsaka poteza v zeleni smer pomeni bolj prijetno in bolj kakovostno bivanje za občanke in občane,« je ob tem povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Kako postati boter?

Boter dreves lahko postane vsak, ki želi sofinancirati vzdrževanje drevesa v drevoredu ob Cesti Rudija Šelige za obdobje enega leta. Posamezniki, ki bi radi postali botri drevesu in bo to po želji nosilo označbo z njihovim imenom, morajo do 30. novembra 2021 izpolniti obrazec za botrstvo na povezavi in izpolniti pogodbo. Podrobna navodila in več o akciji je na voljo na spletni strani akcije.
Po uskladitvi formalnosti bodo donatorje povabili tudi na poseben dogodek, ki ga bo organizirala Mestna občina Kranj na lokaciji z drevesi.

 

Komentarjev 2
  • Brittany_Edwards 15:22 01.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • peter992 12:35 18.november 2021.

    A ne morjo brez botrstva, kaj država ne more kaj prispevat. Državljani so vedno bol ubobožani, počasi bo zmajnkalo. kaj hočejo še tisto, kar imajo iztisniti iz njih.

Sorodne novice