Gorenjska
588 ogledov

Brdo bo letos spet v centru

Slovenija bo v drugi polovici leta ponovno predsedovala Svetu Evropske unije. Večina dogodkov bo potekala na Brdu pri Kranju, kjer se končno začenja tudi obnova hotela.

Posestvo Brdo se lahko pohvali z bogato, več kot 500-letno zgodovino. Na njem stoji renesančni Grad Brdo, katerega začetki segajo v daljnje 15. stoletje in v katerem so skozi stoletja bivale številne plemiške rodbine. V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po 2. svetovni vojni pa bivši jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito. Danes je Grad Brdo osrednji in najpomembnejši protokolarni objekt Republike Slovenije, ki je v zadnjih dveh letih doživel prenovo. Med drugim so uredili vse strojne inštalacije, vodovod, kanalizacijo, ogrevanje, prezračevanje in hlajenje, izvedli pa so tudi restavracijska dela. 3,6 milijona evrov vreden projekt je bil financiran iz državnega proračuna.

 | Avtor:

 

Kongresni center dobro služi svojemu namenu

Nedaleč stran od gradu stoji Kongresni center, ki je bil postavljen za potrebe prvega predsedovanja naše države Evropski uniji in bo služil tudi letos, ko bo naša država ponovno prevzela krmilo unije. Zgrajen je bil konec leta 2007 na območju nekdanjih kasarn. Arhitekta sta bila Vasa Perović in Matija Bevk. Kongresni center zajema štiri večje dvorane, štiri delovne sejne sobe in 20 delovnih mest za delo posameznikov. Prostore v centru je mogoče prilagajati zahtevam za konference, kongrese, poslovna srečanja in druge dogodke.

 

Kongresni center Brdo je prejel že več priznanj. Redno tako prejema certifikat odličnosti "Meeting Star" in se uvršča med najboljše konferenčne centre v jugovzhodni Evropi, po izboru uredništva Revije Kongres. Poleg tega so bralci revije izbrali vse tri lokacije v upravljanju Javnega gospodarskega zavoda Brdo, Posestvo Brdo, Vilo Bled in Grad Strmol, kot najboljše posebne lokacije za izvedbo dogodkov v Sloveniji. Kongresni center Brdo je v postopku za pridobitev certifikata "Varno in zdravo na dogodke" dokazal, da izpolnjuje kriterije Zavoda Kongresnoturistični urad Slovenije. Leta 2016 je Kongresni center Brdo prejel tudi nagrado “Brand Leader Award”, ki jo je podelila komisija Poslovne konference Turizem jugovzhodne Evrope. Kot so napisali v obrazložitvi, nagrada “Brand Leader Award” prepoznava vodilne v postavljanju novih standardov v profesionalizmu, zanesljivosti, kvaliteti ter konkurenčnosti v domeni kongresnega in poslovnega turizma v jugovzhodni Evropi.

 

Glede Kongresnega centra Brdu je še ena zanimivost. Tri večje dvorane v centru Grandis, Splendis in Heros so poimenovane po kačjih pastirjih, eni od naravnih posebnosti Posestva Brdo, ki simbolično povzemajo trajnostno naravnanost centra.

 | Avtor:

 

Hotel Brdo bo le dočakal prenovo

Na Brdu je tudi Hotel Brdo. Obstoječi hotel je bil zgrajen leta 1974 kot objekt za namestitev gardistov. Kasneje pa je objekt spremenil svojo namembnost v hotel. Država se ga je pred skoraj dvema letoma zaprla z namenom njegove popolne prenove. Pri tem pa se je precej zapletalo, a kot kaže je v tretje res šlo rado. Kot smo poročali, se bo v prihodnjih dneh njegove obnove končno lotilo koprsko podjetje Makro 5. Do 4. januarja, ko je bil zadnji možni dan za oddajo pritožbe, niso prejeli nobenega zahtevka za revizijo postopka javnega naročila, in tako je odločitev o izbiri postala pravnomočna. Kot obljublja izbrani izvajalec, bodo obnovo zaključili v 130-tih dneh. 

 | Avtor:

Hotel Brdo JGZ HOTEL BRDO Gorenjska Ekspresna obnova in dograditev v 130 dneh
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.