Gorenjska
335 ogledov

Brez skrbi, osvežitev v reki Sori je varna

Poljanska Sora, reka, Škofja Loka
1/12
M. Ha. Poljanska Sora v Škofji Loki, posneto 14. junija 2023.
Mesto Škofja Loka ima med številnimi ulicami in cestami tudi Kopališko ulico. Upravičeno. Številni Ločani in Ločanke se namreč poleti radi osvežijo v Selški Sori in Poljanski Sori in Sori na sotočju. In tako bo tudi letos.

Kot so pojasnili iz Občine Škofja Loka, so, tako kot je običajno, na začetku kopalne sezone naročili strokovno analizo vzorcev površinskih kopalnih voda na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih, kjer je poleti največ kopalcev.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolij Kranj, je vzorce odvzel na treh lokacijah: Selška Sora (Podlubnik) ter Poljanska Sora (Visoko in kopališče Puštal).

Rezultati vzorčenja Poljanske Sore na obeh lokacijah, tako na Visokem kot na kopališču v Puštalu ter rezultat vzorca vode Selške Sore v Podlubniku so bili ustrezni.

Sotočje Poljanske in Selške Sore v Škofji Loki, reka Sora, Škofja Loka, plavanje | Avtor: M. Ha. Sotočje Poljanske in Selške Sore v Škofji Loki, posneto 14. junija 2023. M. Ha.

Selška Sora pa je v spodnjem toku precej motna, kajti v sosednji občini Železniki na omenjeni reki izvajajo dela v sklopu urejanja protipoplavih ukrepov. Lebdeči delci v vodi sicer nimajo neposrednega vpliva na zdravje ljudi, imajo pa posreden vpliv na zmanjšano vidljivost in posledično varnost kopalcev.

Selška Sora, reka, Škofja Loka | Avtor: M. Ha. Selška Sora v Podlubniku, Škofja Loka, posneto 14. junija 2023. M. Ha.

"Vzorci so torej tudi letos pokazali, da je reka, ki teče skozi našo občino, primerna za kopanje, tako da bomo lahko tudi to poletje v njej uživali in se hladili," so sporočili iz Občine Škofja Loka.

Sora je ustrezna tudi v Goričanah

Strokovno analizo vzorcev površinskih kopalnih voda je pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano na začetku kopalne sezone naročil tudi Zavod za šport, turizem, kulturo in mladino Medvode.

Kot nam je pojasnil direktor Aleš Kalan, je reka Sora pri plaži pri jezu v Goričanah, s katero upravlja zavod, primerna za kopanje. Vzorec je Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolij Kranj odvzel že 23. maja. Bodo pa analizo oziroma vzorčenje strokovnjaki ponovili še v juliju 2023.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.