Gorenjska
1179 ogledov

Brez spominske slovesnosti in množičnih pohodov

Dražgoše Borut Hočevar Spominska prireditev pri osrednjem spomeniku v Dražgošah 8. januarja 2012.
Jutri, v nedeljo, 10. januarja, bi morala v Dražgošah ob 12. uri pred spomenikom NOB potekati spominska slovesnost Po stezah partizanske Jelovice ob 79. obletnici tridnevnega boja Cankarjevega bataljona z nemškimi policijskimi in vojaškimi enotami. Zaradi epidemije koronavirusa bo prireditev le na spletu, odpadejo pa tudi tradicionalni množični pohodi.

Na spletni strani Svobodne besede so organizatorji zapisali, da bodo v nedeljo v času predvidene prireditve le delegacije predsednika Republike Slovenije, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in KS Dražgoše-Rudno položile vence k osrednjemu spomeniku v Dražgošah.

Predhodno so v Dražgošah posneli slavnostni govor predsednika ZZB NOB Marijana Križmana in kulturni program. Posnetek celotne prireditve bo objavljen na Youtube kanalu Zveze borcev NOB Škofja Loka pod naslovom Dražgoše 2021.

Zarad epidemije danes in jutri v Dražgoše prav tako ne bodo organizirali tradicionalnih množičnih pohodov. Predstavniki organizatorjev pohodov s Pasje ravni, čez Ratitovec, iz Soteske in Tržiča se bodo morda le ožjem sestavu podali po utečenih poteh v Dražgoše.

Bitka in maščevanje nad Dražgošani

Cankarjev bataljon je v tridnevni bitki v Dražgošah od 9. do 12. januarja 1942 izbojeval eno največjih partizanskih zmag na Slovenskem. Bojeval se je z veliko številčnejšim in tehnično bolje opremljenim sovražnikom in z zelo hudo zimo, vendar ob veliki podpori vaščanov Dražgoš, je navedeno na spletni strani ZB NOB Škofja Loka. Cankarjev bataljon je imel devet mrtvih in enajst ranjenih, največ žrtev je bilo med mitraljezci, saj jih je padlo pet, štirje so bili njihovi pomočniki. Nemški vojaki so po dražgoški bitki kot talce ustrelili 42 vaščanov, požgali in z miniranjem porušili vas do tal. Še 81 vaščanov so internirali. Po podatkih ZB NOB Škofja Loka je 16 Dražgošanov padlo med letoma 1942 do 1945 v partizanskih vrstah.

 

Komentarjev 2
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:02 10.januar 2021.

    "Ima Boga", bog obstaja tudi za nasprotnike zajezitve virusa. Kako naj sicer zaustavijo sami sebe.

  • mario3 13:43 10.januar 2021.

    največ so zgubili kao levi domoljubi ,kateri ne bojo popularnosti delili na RTV in POP TV.