Gorenjska
604 ogledov

Brez spominske slovesnosti in množičnih pohodov

Pahor v Dražgošah 10.1. 2021 twitter @BorutPahor Poklon predsednika Boruta Pahorja pred kostnico, v kateri so posmrtni ostanki padlih partizanov Cankarjevega bataljona in 40 Dražgošanov.
Zaradi epidemije je današnja 65. spominska slovesnost Po stezah partizanske Jelovice v Dražgošah potekala bistveno drugače kot v preteklih letih. Namesto več tisoč obiskovalcev prireditve ob osrednjem spomeniku v Dražgošah in pohodnikov, ki bi se udeležili množičnih pohodov, so prihajali danes v Dražgoše posamezniki.

V času, ko vsako drugo nedeljo v januarju v Dražgošah poteka prireditev v spomin na boj Cankarjevega bataljona od 9. do 12. januarja 1942 proti nemškim vojaškim in policijskim enotam, so delegacije danes le položile vence. Kot prvi je to storil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, nato pa še delegaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in KS Dražgoše-Rudno.

V krajši izjavi blizu spomenika je predsednik Pahor med drugim dejal, da upa, da "bomo letošnjo 30. obletnico nastanka slovenske države v juniju praznovali enotno in se spomnili vseh, ki so se borili za to, da so nastali pogoji, v katerih smo lahko pred 30 leti ustanovili samostojno državo".

Predhodno so v Dražgošah posneli slavnostni govor predsednika ZZB NOB Marijana Križmana in kulturni program. Posnetek celotne prireditve je objavljen na Youtube kanalu Zveze borcev NOB Škofja Loka pod naslovom Dražgoše 2021.
 

Po bitki je sledilo maščevanje

Cankarjev bataljon je v bitki v Dražgošah od 9. do 12. januarja 1942 izbojeval eno največjih partizanskih zmag na Slovenskem. Bojeval se je z veliko številčnejšim in tehnično bolje opremljenim sovražnikom in z zelo hudo zimo, vendar ob veliki podpori vaščanov Dražgoš, je navedeno na spletni strani ZB NOB Škofja Loka. Cankarjev bataljon je imel devet mrtvih in enajst ranjenih, največ žrtev je bilo med mitraljezci, saj jih je padlo pet, štirje so bili njihovi pomočniki.

Nemški vojaki so po dražgoški bitki kot talce ustrelili 42 vaščanov, požgali in z miniranjem pa so vas Dražgoše porušili do tal. Še 81 vaščanov so internirali. Po podatkih ZB NOB Škofja Loka je 16 Dražgošanov padlo med letoma 1942 do 1945 v partizanskih vrstah.

  

Komentarjev 4
  • Franc Mihič 17:46 11.januar 2021.

    "Dražgoška bitka pomeni konec mita o nepremagljivosti nemškega okupatorja". NE NI! Bitka v Dražgošah je poraz partizanov in tragedija za vaščane, ne pa zmaga upora, mit ki prekriva pravo žalostno zgodovino. ! Rezultat te bitke namreč je bil, da so ...prikaži večo se partizani umaknili iz bitke in vaščane zapustili. Padlo je 8 partizanov, 26 Nemcev, Nemci pa so postrelili 41 civilistov in vas požgali. Kateri podatek o tej bitki dokazuje konec mita o nepremagljivosti nemškega okupatorja?

  • mario3 08:44 11.januar 2021.

    nekateri kao levi domoljubi so ostali brez medijske podpore na RTV in POP tv

  • cenili 00:41 11.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks