Gorenjska
207 ogledov

Brez ustvarjalnega živžava na ulicah in trgih Škofje Loke

Škofja Loka Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Avtorica Violeta Pratljačić, mentorica Vida Kejžar, OŠ Jela Janežiča Škofja Loka.
Mala Groharjeva kolonija se ne da: zaradi epidemije koronavirusa in zaprtih šol je lani potekala kar dopisno. Likovna dela vseh 65 mladih iz 22 osnovnih šol so namesto v jeseni šele zdaj na ogled v Sokolskem domu v Škofji Loki.

Mala Groharjeva kolonija nosi ime po impresionistu Ivanu Groharju, z njo pa želijo ozaveščati in ohranjati bogato slikarsko dediščino mesta Škofja Loka. "Gre za ustvarjalno enodnevno srečanje mladih likovnih ustvarjalcev, ki že tradicionalno vsako leto poteka zadnji petek v septembru. In Mala Groharjeva kolonija je edina likovna kolonija v Sloveniji, ki je namenjena učencem osnovnih šol. Glavna organizatorja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – izpostava Škofja Loka in Občina Škofja Loka, v letu 2020 pa tudi Javni zavod 973, nanjo povabita vse gorenjske osnovne šole in šole mest, s katerimi ima Škofja Loka stkane posebne prijateljske vezi. Vsaka šola načeloma sodeluje z mentorjem in s tremi učenci iz sedmih, osmih in devetih razredov," so zapisali organizatorji kolonije.

V prejšnjih letih (zaradi epidemije je bilo v letu 2020 drugače) so organizatorji sodelujočim nudili papirne podlage za različne slikarske tehnike, prehrano in priložnostne majice z znakom prireditve. V Sokolskem domu Škofja Loka pa so že vsaj kakšen teden pred kolonijo postavili razstavo 10 nagrajenih del iz prejšnjega leta. Po ustvarjalnem dnevu pa še razstavo sveže nastalih likovnih del vseh sodelujočih.
Nato je žirija izmed vseh nastalih likovnih del izbrala 10 najboljših. Ta dela so predstavili v barvnem katalogu v obliki razglednic in avtorje – mlade ustvarjalce nagradili s slikarskimi stojali za spodbudo pri nadaljnjem delu. Uokvirjena nagrajena dela so namenili potujoči razstavi.

Dober odziv tudi v izrednih razmerah

A kot že rečeno, lani je bilo vse drugače. Zaradi epidemioloških razmer so morali organizatorji odreči gostoljubje že prijavljenim 31 osnovnim šolam. Na pobudo mnogih mentorjev so se namesto običajne odločili za dopisno obliko kolonije, na katero se je javilo 22 šol. Po pošti so tako prejeli 65 del. "Za vsa dela smo vsem sodelujočim resnično hvaležni. Dela so namreč nastajala v času, ko šole niso imele rednega pouka, kar je od mentorjev terjalo dodaten organizacijski napor. Dober odziv tudi v izrednih razmerah nedvomno pomeni organizatorjem dodatno spodbudo pri organizaciji prireditve, ki pomembno vpliva na kulturno in duhovno prepoznavnost tisočletnega mesta, "so sporočili iz JSKD Škofja Loka.

Ker je Mala Groharjeva kolonija v letu 2020 potekala dopisno in ker so zaradi tega podaljšali rok za oddajo likovnih del, je tudi razstava nastalih del na ogled šele sedaj.
V galeriji Sokolskega doma je tako na ogled do 5. februarja, in sicer ob torkih, sredah, četrtkih in petkih med 10. in 12. ter 17. in 19. uro. Ogled je seveda odvisen tudi od epidemioloških razmer: trenutno namreč velja, da bo galerija odprta do konca tega tedna. Fotografska predstavitev razstave pa je na voljo tudi na facebook strani JSKD Škofja Loka. Po videnem bi bil nedvomno ponosen tudi Ivan Grohar...

Za tri dni prišli iz vse Jugoslavije

Prvo Malo slikarsko Groharjevo kolonijo so organizirali po enih virih že leta 1968, po drugih pa leta 1969. Mira Kalan v zborniku Ohranjamo preteklost za prihodnost, ki je izšel leta 2019 ob 80-letnici Loškega muzeja je zapisala:"Mladi likovniki iz vse Jugoslavije so za tri dni prišli v mesto pod Lubnikom, pod vodstvom  mentorjev so v mestu in okolici slikali kulturno-zgodovinske znamenitosti ter upodabljali predmete iz muzejskih zbirk. MGSK je bila takrat ena najbolj prepoznavnih oblik muzejske pedagoške dejavnosti pri nas. Leta 1969 se je je udeležilo 200 učencev, razstavo njihovih  del si je ogledalo 5000 obiskovalcev, dve leti zatem je sodelovalo že 340 mladih likovnikov in skoraj 100 likovnih pedagogov, na razstavi pa so zabeležili 6000 obiskovalcev."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.