Gorenjska
435 ogledov

Brezplačne video vsebine za lepšo in varno starost

Starejši Profimedia
V okviru programa KR ZA starejše Ljudske univerze Kranj so za starejše nastali učni filmi.

Na Ljudski univerzi (LU) Kranj so v lanskem letu pripravili izobraževalne programe za starejše, ki so jih poimenovali KR za starejše. »V okviru programa je nastalo tudi 5 izobraževalnih filmov. Objavljeni so na spletu, tako da si jih starejši lahko večkrat v miru ogledajo doma in v svojem tempu osvojijo nova znanja in spretnosti. Vse učne filme spremlja tudi prevod v slovenski znakovni jezik,« pravi direktorica LU Kranj Mateja Šmid in dodaja: »S filmi smo pokrili aktualne zadrege v prometu, uporabo aplikacije Grem z vlakom ter tri teme, povezane z nego na domu. Oglejte si jih in pridobite ter delite nova znanja z vsemi, ki jih potrebujejo.«

V prvem filmu predstavljajo varnost v prometu. Med drugim spregovorijo o nekaterih novostih in posebnostih, kot so zelena puščica na semaforju, ki kaže desno, in kako voziti po krožnem križišču.

V projektu so se dotaknili vožnje z vlakom. Kako enostavneje poiskati vozni red in načrtovanje potovanja, govorijo o uporabi aplikacije Grem z vlakom.

Poseben film so posneli za tiste, ki skrbijo za delno pokretno osebo in ne vedo, kako se ustrezno lotiti preoblačenja postelje. S filmom jim bodo v pomoč pri negi svojca, prijatelja, znanca.

V pomoč jim bo še film za nego delno pokretne osebe na domu na vozičku , predvsem kako jo prestaviti s postelje na invalidski voziček.

Zadnji film pa predstavlja skrb za delno pokretno osebo na domu pri osebni higieni.

Projekt KR ZA starejše je bil brezplačen. Financiran je bil namreč s pomočjo sredstev Mestne občine Kranj, ki še naprej podpira projekte LU Kranj. »Nadaljevali smo s programi KR za zaposlene, leto pa začenjamo s programom KR prostovoljstvo. Tudi ti so za Kranjčanke in Kranjčane brezplačni,« zaključuje Šmid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.