Gorenjska
12358 ogledov

"Čas vožnje iz Kranja do Škofje Loke bi se morda skrajšal za 10 sekund"

Osnovna šola Orehek Kranj Osnovna šola Orehek Kranj
Na Orehku pri Kranju vre. Država naj bi načrtovala obsežno rušenje večjega dela vasi za postavitev železniške proge.

Gorenjski naselji Orehek in Drulovka ločuje železniška proga, ki po uradnih podatkih omogoča hitrost vlakov do 130 km/h, po neuradnih pa do 140 km/h. »Po neuradnih podatkih in iz spletnih virov pa smo prebivalci občine Kranj izvedeli, da namerava država s podporo Mestne občine Kranj, zaradi doseganja hitrosti do 160 km/h, traso proge spremeniti in jo speljati preko igrišča Osnovne šole Orehek, pri čemer bi podrli zaščitni znak kraja, stoletno lipo, ter traso nadaljevati preko strnjenega dela naselja Orehek, kjer bi bilo potrebno porušiti več deset hiš in uničiti cestno ter komunalno infrastrukturo,« so zapisali v Civilni iniciativi proti rušenju vasi Orehek in šolske lipe.

Kot pravijo, naj bi bila sredi naselja predvidena izgradnja podzemne železniške postaje v dolžini 150 metrov, nad njo pa parkirišča »park and ride«, s čimer naj bi se po njihovem prepričanju promet v tem, predvsem spalnem naselju močno povečal. »Umestitev postaje bi seveda zahtevala zmanjšanje hitrosti vlaka ali njegovo popolno ustavitev, kar pomeni, da je navedba občine in države, da je potrebno dosegati hitrosti do 160 km/h nelogična. Sama podzemna postaja, ki bi bila mimogrede edina v Sloveniji, pa bi  potencialno predstavljala zatočišče za narkomane in druge nelegalne aktivnosti, kot se je to že večkrat izkazalo v drugih državah in to sredi šolske poti,« pojasnjujejo v civilni iniciativi.

Kot so prepričani, bi gradbišče potekalo čez šolsko dvorišče in čez strnjeno naselje. Glede na velikost projekta bi lahko gradnja trajala več let, posledično pa bi morali postaviti betonarno, asfaltno bazo, bojijo se tudi možne gradnje naselja za tuje delavce. »Prebivalci Orehka in Drulovke bi se tako vrsto let dušili v prahu, ropotu in tresljajih, veliko družin pa bi izgubilo svoje domove, svoje sanje, življenjske projekte, dediščino. Vse to le za to, da bi se čas vožnje iz Kranja do Škofje Loke morda, ampak samo potencialno, skrajšal za 10 sekund,« pišejo v civilni iniciativi.

Po njihovi oceni gre za popolnoma nesorazmeren poseg v kraj in zasebno lastnino glede na načrtovane učinke investitorja Ministrstva za infrastrukturo. »To pa še posebej zato, ker obstajata najmanj dve alternativi, kjer krajani KS Orehka in Drulovke ne bi bili oškodovani in bi bila trasa lahko izpeljana po neposeljenih zemljiščih brez kakršnega koli negativnega učinka na obstoječe naselje,« še pišejo v Civilni iniciativi proti rušenju vasi Orehek in šolske lipe in tako pozivajo ljudi k podpisu peticije proti rušenju. Do sedaj so prejeli že več kot 350 podpisov.

Vprašanja smo že poslali tudi na Ministrstvo za infrastrukturo. Na odgovore še čakamo.

Komentarjev 5
  • mirror 21:40 07.april 2023.

    Danes je bila na sporedu ura pravljic. Pripovedovala je Alenka o podzemni hitri železnici in podzemni železniški postaji.

  • Radiator08 14:58 05.april 2023.

    Pol vasi? Resno? Saj so objavljeni načrti - par hiš je, ne pa pol vasi. In govora o temu ovinku je zaradi dvotirnosti proge. Podžupan se je čudno izrazil, ta iz krajevne skupnosti pa tudi... Pa kakšne neumnosti o narkomanih ...prikaži več na podzmeni postaji no... Kako ni sram človeka, da kaj takega izjavi brez stika z realnim svetom....

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:43 05.april 2023.

    Je bil ta članek pisan v Butalah in to prvega Aprila ?!...Kreteni lopovski, spet bi rad eden, ki je pri koritu, drago prodal pravkar kupljene parcele...