Gorenjska
568 ogledov

Častna občana Ivanka Šušteršič in Dušan Brekič

občinski praznik, Medvode, zaslužni občani, Ivanka Šušteršič, Dušan Brekič
1/3
Iztok Pipan, TV Medvode Ivanka Šušteršič in Dušan Brekič, slavnostna podelitev priznanj zaslužnim občankam in občanom Medvod 5. julija 2022.
Danes, 6. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža, praznuje občina Medvode. Vrhunec občinskega praznika je bil sinoči, ko so na ploščadi ob tržnici na slavnostni seji občinskega sveta podelili priznanja zaslužnim občankam in občanom. Najvišje priznanje, častni občan, sta prejela Ivanka Šušteršič in Dušan Brekič.

Pravnica Ivanka Šušteršič je že več kot 30 let sinonim za karitativne dejavnosti v občini Medvode in širše. Na Slovenski Karitas je sodelovala vse od začetka, najprej kot pravna pomoč pri vzpostavljanju delovanja in kasneje pri zagotavljanju komun za zasvojene. Velja za pionirko na področju brezplačnega pravnega svetovanja ljudem v stiski, bodisi pri urejanju zapadlih računov, posledic izvršb in deložacij, bodisi obravnavam na sodiščih. Vključila se je tudi v pomoč najbolj ranljivim – žrtvam trgovine z ljudmi. Pri svojem delu je strokovno in povezovalno sodelovala s številnimi ustanovami s področja socialnega varstva – s Centrom za socialno delo Ljubljana, Občino Medvode, Centrom starejših Medvode DEOS, Unicefom Slovenija, Rdečim križem Slovenija itn.
Prav na njeno pobudo se Televizija Medvode vsako leto vključuje v akcijo Teden Karitas z oddajo Klic dobrote, v kateri se zbirajo sredstva za ljudi v stiski v medvoški občini. Je tudi pobudnica mnogih predavanj, dejavnosti za starejše v župniji in v Centru starejših Medvode DEOS. Sledi njene skrbi za generacijo v tretjem življenjskem obdobju je mogoče opaziti povsod po občini Medvode. Zato Ivanko najbolje opisujejo besede: pozitivnost, predanost, sočutje, so navedli v obrazložitvi.

občinski praznik, Medvode, zaslužni občani, Ivanka Šušteršič, Dušan Brekič | Avtor: Iztok Pipan, TV Medvode Iztok Pipan, TV Medvode

Častni občan Medvod, univerzitetni diplomirani ekonomist Dušan Brekič, je večino delovne dobe delal na vodilnih položajih v gospodarstvu in politiki. Kljub odgovornemu poklicnemu delu pa je vedno našel čas tudi za širšo družbeno aktivnost. Po ustanovitvi Občine Medvode je bil izvoljen za člana občinskega sveta ter bil vseskozi aktiven član sveta in njegovih organov. Med drugim je postal tudi medvoški arbiter v Komisiji za razdelitev premoženja bivših ljubljanskih občin. Sprejet in uveljavljen je bil njegov predlog delitvene bilance, ki je bil za Medvode najbolj optimalen. Ob zaključku aktivnega dela je bil vodja oddelka za proračun in finance v Občinski upravi Občine Medvode ter zadolžen za razvoj drobnega gospodarstva, kmetijstva in turizma. Tudi področje prostovoljstva in družbenih dejavnosti dolga desetletja ni ostalo brez njegovega prispevka.
Dušan Brekič je bil 20 let predsednik Planinskega društva Medvode, štiri leta načelnik gospodarskega odseka, danes pa je član upravnega odbora. Društvo je sicer prevzel v zelo slabem stanju, vendar mu je uspelo aktivirati vse dejavnosti, ki jih planinska društva sicer opravljajo. Več kot 20 let je planinski vodnik z licenco. Dolga leta je bil član organizacijskega odbora priljubljenih Veteranskih smučarskih tekem, že trinajsto leto vodi tudi planinsko sekcijo v Društvu upokojencev Medvode.

občinski praznik, Medvode, zaslužni občani, Ivanka Šušteršič, Dušan Brekič | Avtor: Iztok Pipan, TV Medvode Iztok Pipan, TV Medvode

Poleg dveh nazivov častni občan so sinoči podelili še dve veliki plaketi, ki sta ju prejela Prostovoljno gasilsko društvo Preska - Medvode in Prostovoljno gasilsko društvo Pirniče - Vikrče - Zavrh. Plakete Jakoba Aljaža so si zaslužili Vida Bališ, Mojca Furlan, Karmen Rebolj in Marko Sušnik, medaljo Občine Medvode Občinska kulturna zveza Medvode in naziv Mladi up Medvod Kaja Bukovšak in Sara Bukovšak.  

Občinsko praznovanje se bo zaključilo v soboto, 9. julija, s Pohodom od Jakoba do Jakoba, ki ga organizira Javni zavod Sotočje Medvode. Namen pohoda je povezava treh cerkva svetega Jakoba, ki stojijo v občini Medvode (na Katarini, Petelincu v Žlebeh in v Hrašah) z rojstno hišo Jakoba Aljaža v Zavrhu.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.