Gorenjska
237 ogledov

Če bi se srečali Puhar, Prešeren in Pajer

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Tudi letos se bodo v Kranju srečale zgodovinske osebnosti, ki so zaznamovale mesto. Tokrat se bo Prešernu in Puharju pridružil Kristjan Pajer.

V Kranju že nekaj let ob rojstnem dnevu izumitelja fotografije na steklo, Kranjčana Janeza Puharja, pripravljajo dogodek »Če bi se srečali…«. Tudi letos bodo tako organizatorji soočili pomembne Kranjčane, ki se v določenem preseku časa lahko srečali, a se niso. »Tokrat si bomo dovolili domišljijski poseg v zgodovino in soočili našega največjega poeta in dva pionirja fotografije – Janeza Puharja in Kristjana Pajerja. Vse tri može druži cela vrsta dejstev. Prešeren je zaključil svojo pot v Kranju, fotografa pa sta bila po rodu iz Kranja. Vsi so bili izjemni na svojem področju delovanja in so smelo hodili po še neizhojenih poteh,« so zapisali organizatorji.

Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, je leta 1842 izumil povsem svojevrsten postopek fotografije na steklo. Kristijan Pajer se je s pustolovskim podvigom v 60. letih 19. stoletja na bližnjem vzhodu zapisal med prve popotniške fotografe na svetu. France Prešeren pa je z vrhunsko poezijo dokazal, da sta slovenski jezik in kultura duha enakovredna drugim.

Srečanje bo na Glavnem trgu od 17.00 do 18.00 v okviru dogodka Kr' petek je!. Danes od 16.00 do 21.00 bo tako slednji prinesel še ponudbo premične čajnice s sladicami Zmajev vodnjak iz Murske Sobote. Tovornjaček Domača marenda bo iz Brkinov in zelenega Krasa pripeljal pestro ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Obiskovalci se bodo lahko osvežili s pivom pivovarne Varish Postojna, domačim gin tonikom in ostalimi napitki. Najedli se bodo lahko primorskih specialitet, kot so popražena domača polenta s klobaso, briška štručka in ročno rezan pečen pršut. Ob vodnjaku pa bodo nastopili tudi udeleženci Jazz Kamp Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.