Gorenjska
84 ogledov

"Če bivam v bližini ali v daljavi, spominjam tebe se s srčnimi pozdravi"

Kranj stara razglednica razstava Gorenjski muzej
Nocoj, 2. septembra, ob 19. uri bodo v Galeriji Prešenove hiše (Prešernova ulica 7) v Kranju odprli razstavo skoraj 300 starih razglednic iz obdobja med letoma 1893 in 1941.

Razstava, pripravila sta jo Gorenjski muzej in Numizmatično društvo Slovenije, ima naslov Če bivam v bližini ali v daljavi, spominjam tebe se s srčnimi pozdravi ….

"Te prijazne besede je leta 1900 na razglednico St. Jurja pri Kranju napisala Jožica in jo poslala blagorodni gospodični Apoloniji v Vodice. Dandanes bi Joži iz Šenčurja vzela v roke prenosni telefon, poklicala svojo prijateljico Polono in ji ob tem poslala še kakšno fotografijo. Časi se spreminjajo in vprašamo se lahko, kaj se bo v prihodnosti zgodilo z razglednicami, ali jih bomo še pošiljali, ali pa bodo zaradi razvoja tehnike utonile v pozabo. Ko si bomo ogledovali razstavo, bomo videli, da nas bodo razglednice, ta drobna kulturna dediščina, z vso svojo pestrostjo in barvitostjo popeljale v minule čase in nam na svoj način približale in prikazale življenje naših prednikov," razmišlja Zmago Tančič, avtor razstave, podpredsednik Numizmatičnega društva Slovenije.

Z razglednicami, starimi od 80 do 128 let, se bomo tako sprehodili po kranjskih ulicah in okolici ter številnih gorenjskih krajih.

Da lahko še danes občudujemo zanimive razglednice, se moramo zahvaliti inštitucijam, zasebnim zbiralcem in vsem tistim, ki so se odločili, da ohranijo v družinskih albumih te simpatične in pomembne okruške časa, poudarja Zmago Tančič. Med zasebnimi zbiralci je še posebej izpostavil pokojnega  prof. dr. Ivana Turka, častnega člana Numizmatičnega društva Slovenije. V več kot 40. letih zbiranja je ustvaril čudovito zbirko starih razglednic, katere del si bo mogoče ogledati tudi v Kranju.

Razstava razglednic bo na v Prešernovi hiši v Kranju na ogled do 27. septembra 2021, pogoj za udeležbo na odprtju razstave je PCT (prebolel, cepljen, testiran). S seboj imejte potrdilo, so opozorili iz Gorenjskega muzeja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.