Gorenjska
41 ogledov

Če se že ne morete upreti uporabi, upoštevajte vsaj tole

Zasežena pirotehnika PU Kranj Pirotehnika, ki jo je policija zasegla dvema najstnikoma v okolici Kranja leta 2021.
Tudi s Policijske uprave Kranj so na javnost naslovili poziv k čim manjši uporabi pirotehničnih sredstev. Če pa jih že boste uporabljali, poskrbite, da bodo pirotehnična sredstva uporabljena varno in pravilno in seveda v okviru dovoljenega. Od danes, 19. decembra, in vse do 31. decembra je namreč mogoče v Sloveniji kupovati pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, medtem ko jih je dovoljeno uporabljati en teden, od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči  itd.), moti tako ljudi kot tudi živali, povzroča požare, onesnažuje okolje in lahko tudi poškoduje  infrastrukturo. Ob tem svarilu policisti poseben apel naslavljajo na starše, naj ne dovolijo, da bi otroci uporabljali sami.
Policisti so v lanskem letu ugotovili v Sloveniji 104 kršitve v zvezi z nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Zasegli so 12.500 kosov pirotehnike. Gorenjski  policisti so lani obravnavali pet kršitev, v letošnjem letu pa eno.

V zvezi s pirotehničnimi sredstvi, ki so naprodaj v teh dneh, policija poudarja, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji  ni  dovoljena. Vsi  pirotehnični  izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji  morajo  biti  ustrezno  označeni  in  opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.
Pirotehnične izdelke kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih  naseljih, zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, šol in vrtcev, v prevoznih sredstvih javnega potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javne prireditve
"Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih izdelkov jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, ulicah ali družabnih omrežjih. Izkušnje kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Prepovedana je tudi predelava ali lastna izdelava!" opozarja policija. Kazen zaradi nepravilne uporabe je od 400 do 1200 evrov, policisti pa nevarne pirotehnične izdelke zasežejo, čeprav niso storilčeva last.

Kaj je dovoljeno in kaj ni?

Pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od 14 let za kategorijo F1, mlajšim od 16 let ni dovoljeno prodajati izdelkov za kategorijo F2. Mlajšim od 18 let ni dovoljeno prodajati izdelkov za kategorije P1 (pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost), T1 pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost) in baterij ter kombinacij kategorije F3 do 1000 gramov neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije F3 do 750 gramov neto mase eksplozivnih  snovi.
Prodaja pirotehničnih izdelkov F1kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice,  pokajoče  kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, medtem ko prodaja pirotehničnih izdelkov F2 kategorije (kot so rakete, rimske svečke) ni dovoljena mlajšim od 16  let. Pirotehnične izdelke, ki so v kategorijah F1 in F2, lahko uporabljajo tudi mladoletniki med 14. in 16. letom, vendar le ob nadzoru staršev ali skrbnikov.
Fontane in baterije F3 kategorije ter ter tudi pirotehnične izdelke kategorije P1 lahko uporabljajo le starejši od 18  let.
Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, uporabljajo pa jih lahko le od 26. decembra do vključno 1. januarja izven strnjenih  naselji, prepovedana pa so na primer v okolici bolnišnic in na javnih prireditvah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.