Gorenjska
2903 ogledov

Kranj: cepilni rekord, cepilna akcija 18. septembra

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
V kranjski vojašnici, največjem cepilnem centru na Gorenjskem, je bila danes, 16. septembra, kot je bilo pričakovati, spet gneča. Cepili so 1286 ljudi, kar je skoraj izenačen julijski rekord. Včeraj pa, kot smo že poročali, je osebje Zdravstvenega doma Kranj v vojašnici cepilo 1050 ljudi. Za visoke številke so v veliki meri"zaslužni" naročeni starejši od 70 let: od 666 naročenih v dveh dneh jih je tretji odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 582. Zaradi povečanega zanimanja bodo v kranjski vojašnici proti covidu cepili tudi v soboto, 18. septembra.

Danes je prihajalo na cepilnem mestu v Kranju do zastojev in zamud pri naročenih. Težava je bila v tem, da v času, ko so bili predvideni za cepljenje naročeni, prihajali nenaročeni, čeprav je bilo jasno, da ti lahko pridejo le na ločen termin oziroma t. i. odprti termin od 13.30 do 14.30 za nenaročene otroke, od 14.30 naprej pa za nenaročene odrasle.

Dodatno je bilo veliko slabe volje predvsem zato, ker so bili v dopoldanskih urah naročeni predvsem starejši za tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Zato so danes iz Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenje v vojašnici, vnovič pozvali k upoštevanju urnika, ki je med drugim objavljen na njihovi spletni strani.

Danes so s tretjim odmerkom cepili 167 starejših od 70 let, včeraj pa 415. Naj spomnimo, da so jih skupaj povabili na cepljenje 666.

Danes "solidna" dobava cepiva Janssen

Včeraj, v sredo, je imelo zdravstveno osebje v vojašnici na voljo 51 odmerkov cepiva Janssen, danes, v četrtek, pa 421. "To je bila za danes solidna dobava, a še vedno manj, kot je bilo naročeno," so zvečer sporočili iz službe za stike z javnostjo pri ZD Kranj.

Akcija v soboto v Kranju in Tržiču, v Škofji Loki pa v soboto in nedeljo

Zaradi izrednega zanimanja za cepljenje bodo nekateri zdravstveni domovi na Gorenjskem ta konec tedna pripravili posebne akcije oziroma termine brez naročanja.

Tako bo ZD Kranj pripravil odprto cepljenje v kranjski vojašnici v soboto, 18. septembra, med 9. in 15. uro. Potrebujete osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Na voljo bodo cepiva Pfizer, Moderna in AstraZeneca.

Nenaročeni se lahko pridejo cepit proti covidu-19 v ZD Škofja Loka tako v soboto kot v nedeljo, 18. in 19. septembra. Oba dneva bo vhod pri lekarni in tudi ure cepljenja so enake, od 9. do 18. ure. Na voljo bodo cepiva vse do porabe zalog, in sicer Pfizer, Janssen in AstraZeneca. Pred Zdravstvenim domom Škofja Loka in v neposredni bližini pod Tehnikom je dovolj javnih brezplčanih parkirnih mest.

Dodaten termin za nenaročene bo organiziral ZD Tržič v njihovem zdravstvenem domu prav tako v soboto, 18. septembra, od 8.30 do 12.30 oziroma do porabe zalog cepiva. Na voljo bosta cepivi Pfizer in Janssen.

Kot so sporočili iz službe za stike z javnostmi pri omenjenih zdravstvenih domovih, bodo proti covidu-19 cepili po vrstnem redu prihoda, ljudi pa prosijo za upoštevaje higienskih ukrepov in strpnost.

Statistika

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo 16. septembra na območju Mestne občine Kranj aktivno okuženih 398 prebivalcev, v občini Škofja Loka 167, v občini Tržič 80, 62 v občini Šenčur, 54 v občini Cerklje na Gorenjskem, v občini Naklo 43, v občini Preddvor 24 in v občini Jezersko dva.
V SB Jesenice na današnji dan zdravijo 10 bolnikov s covidom, na UK Golnik pa 36, od teh jih je osem na intenzivni terapiji. V obeh omenjenih gorenjskih bolnišnicah je umrl po en bolnik s covidom.

Cepljenje v prihodnjem tednu v kranjski vojašnici

ZD Kranj s cepljenjem v dodatnih terminih nadaljuje tudi ves prihodnji teden.

Odprto cepljenje bo v Vojašnici Petra Petriča Kranj na Bleiweisovi cesti že v ponedeljek, 20. septembra, od 12. do 18. ure.

V torek, 21. septembra 2021, bo potekalo cepljenje v treh domovih za starejše občane – DSO Taber v Cerkljah, DSO Kranj in DSO Naklo.
V sredo, 22. septembra, bo od 12. do 18. ure potekalo odprto cepljenje izključno za nenaročene, v četrtek, 23. septembra, pa cepljenje izključno naročenih pacientov od 7. do 14.30 ure. Znotraj tega termina bo od 13. do 14.30 cepljenje naročenih in nenaročenih otrok.
Dodatno odprto cepljenje v kranjski vojašnici bo tudi v petek, 24. septembra, med 7. in 13.30. Na voljo bodo cepiva Pfizer, Moderna in AstraZeneca oziroma do porabe zalog. Dobava cepiva Janssen sledi predvidoma konec tedna.

Parkiranje ob Bleiweisovi cesti prepovedano

Na vseh lokacijah cepilnih mest oziroma v bližini so na voljo parkirna mesta. S 1. julijem se je v cepilnem centru v Vojašnici Petra Petriča Kranj spremenil parkirni režim. Parkiranje je tako večinoma možno le še pred glavnim vhodom in nič več znotraj vojašnice. Vendar pa se je Civilna zaščita MO Kranj uspela dogovoriti, da je v času, ko poteka cepljenje, vendarle možno parkirati tudi na notranjem parkirišču vojašnice. Tako bo tudi v soboto, 18. septembra, ko bo potekala izredna cepilna akcija – parkiranje možno do zapolnitve parkirnih mest.
V ZD Kranj pozivajo obiskovalce, naj prednost pri parkiranju pred vojašnico prepustijo starejšim in invalidom ter naj v čim večji meri na cepljenje prihajajo peš, s kolesom ali z mestnim prevozom: postaja Gorenjska oblačila (proge 5, 6, 7, 14 in medkrajevni avtobusi) je od vojašnice oddaljena 400 metrov.
V teh dneh, ko vlada veliko zanimanje za cepljenje, so namreč številni vozniki zaradi gneče znova parkirali svoje avtomobile tudi ob Bleiweisovi cesti, kar je prepovedano. Kakor opozarjajo medobčinski redarji, je Bleiweisova cesta edina pot za izvoz gasilcev, reševalcev in policistov v severni del Kranja, na tej relaciji pa vozijo tudi varovalne kolone v okviru predsedovanja Svetu EU. Ob srečanju vozila s prednostjo morajo vozniki ustaviti svoja vozila ob robu ali zunaj vozišča, kar pa ob nepravilnem parkiranju vozil ob cesti skorajda ni mogoče storiti, s čimer se poveča tveganje za prometne nesreče. Zato nepravilno parkiranje tudi sankcionirajo.

 


 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.