Gorenjska
603 ogledov

Cepljenje je najboljša rešitev

Klop Andrej Leban
Do sobote zaznamujemo svetovni teden cepljenja, ki poteka pod geslom Dolgo življenje za vse. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob tem poudarjajo, da so posledice zbolevanja nesorazmerno velike v primerjavi s stroški in neželenimi učinki cepljenja. To velja tudi za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), ki letos preži že skoraj dva meseca.

Najvišjo stopnjo obolevnosti za KME – 11,4 na sto tisoč prebivalcev – so lani beležili v primorsko-notranjski regiji, sledita koroška s 5,7 in gorenjska regija s 4,8 prijavljenih primerov na sto tisoč prebivalcev. Na Gorenjskem je bilo tako lani 10 prijav KME. Znotraj Gorenjske sta bili s KME najbolj prizadeti upravni enoti Škofja Loka, kjer je prijavna incidenčna stopnja znašala 11,7, in Tržič, kjer je prijavna incidenčna stopnja znašala 6,7 na sto tisoč prebivalcev, medtem ko na Jesenicah lani niso zabeležili nobenega primera.

»Pred gibanjem v naravi je zelo pomembno, da poskrbimo za zaščito pred vbodom klopa. Oblečemo oblačila, ki prekrivajo čim več kože, in obujemo zaprte čevlje. Oblačila naj bodo svetla, da klope lažje opazimo in odstranimo. Na izpostavljeno kožo nanesemo repelent, ki z vonjem odganja klope, na oblačila pa permetrin,« so opozorili v kranjski območni enoti NIJZ. Ob prihodi s sprehoda pa priporočajo, da »natančno pregledamo vso kožo, predvsem mehke predele in tudi lasišče, in morebitne prisesane klope čim prej odstranimo. Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.«

Najučinkovitejša zaščita pred KME pa je cepljenje. Za osnovno cepljenje je potrebno prejeti tri odmerke cepiva znotraj enega leta. Nato sledi prvi poživitveni odmerek čez 3 leta, vsi naslednji pa na 5 let. Pri osebah, starejših od 50 oziroma 60 let, so vsi poživitveni odmerki potrebni na 3 leta. »Svetujemo, da preverite, kako je z vašo zaščito proti klopnemu meningoencefalitisu in se po potrebi čimprej naročite na cepljenje. O cepljenju lahko povprašate svojega izbranega osebnega zdravnika ali pa pokličite v ambulanto Območne enote Kranj Nacionalnega inštituta za javno zdravje na tel. številko 04-20-17-166 vsak delavnik med 8.00 in 12.00,« so zapisali na NIJZ Kranj.

Po celotni Sloveniji se pojavlja tudi lymska borelioza, pred katero pa se ne moremo zaščititi s cepljenjem. Na Gorenjskem je bilo lani 422 prijav te bolezni. Lani sta bili najbolj prizadeti upravni enoti Radovljica in Jesenice, najmanj pa upravna enota Tržič. Lymsko boreliozo praviloma prepoznamo po značilnem obročastem kožnem madežu na mestu vboda klopa, lahko pa se začne tudi z izpuščajem drugje po telesu. Nekateri bolniki se počutijo podobno kot bi prebolevali gripo: imajo vročino, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol ter slabost. Napredovala oblika pa se lahko pokaže na različnih organih.

Komentarjev 1
  • Jane_Bourbeau 10:06 28.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎