Gorenjska
1526 ogledov

Cepljenje odslej v višji prestavi

Gorniška vas Jezersko Manca Čujež Zgornje Jezersko.
Osebje Zdravstvenega doma Kranj je v vojašnici Petra Petriča na Bleiweisovi od 8. septembra naprej sistematično cepilo 4000 starejših s tretjim odmerkom cepiva proti covid. Z možnostjo cepljenja tudi mlajših od 50 let pa se cepljenje prestavlja v višjo prestavo, so sporočili danes iz ZD Kranj. Večje zanimanje je bilo že danes, saj so predvideno šesturno cepljenje podaljšali za eno uro.

Na tretji oziroma poživitveni odmerek bodo, kot napovedujejo iz ZD Kranj, povabili vse, vendar bo lahko malce trajalo, preden bodo lahko vsi prišli na vrsto. Če pa želi kdo prejeti odmerek prej, je na voljo odprto cepljenje (se pravi brez naročanja) ob sredah, ko se je možno sočasno cepiti tudi proti gripi.

Že danes, v sredo, je bilo opaziti povečano zanimanje za cepljenje, zaradi česar so šesturno cepljenje podaljšali za eno uro. Cepilo se je več kot 1000 nenaročenih, od teh 451 s tretjim odmerkom cepiva proti covid, 99 s prvim odmerkom in tudi 378 proti gripi. Jutri, v četrtek, so na cepljenje povabili 1000 ljudi, od teh 692 na tretji odmerek.

Po urniku

Cepljenje v kranjski vojašnici, največjem cepilnem centru na Gorenjskem, poteka po urniku, ki je objavljen na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj. V novembru in na začetku decembra bo cepljenje ob sredah in četrtkih. Ob sredah od 11. do 17. ure je odprt termin, ob četrtkih pa je cepljenje naročenih od 7. do 14.30. Izjema bo, kot je navedeno na urniku, objavljenem na spletni strani ZD Kranj, sredi novembra, saj bodo naročene vabili na cepljenje v petek, 19. novembra, (in ne v četrtek, 18. novembra.)

Poživitveni odmerek poteka po starostnem redu, in sicer za vse, ki so pred šestimi meseci prejeli drugi odmerek cepiva proti covidu-19. Po starejših od 65 let tako zdaj sledijo mlajši. In kot so sporočili iz ZD Kranj, bodo povabili v vojašnico na cepljenje vse nad 50 let, mlajši od 50 let pa bodo lahko prejeli tretji odmerek na odprtih terminih.

Starejši, ki so že bili povabljeni na cepljenje proti covidu in se niso odzvali ali pa še niso prejeli povabila in želijo prejeti poživitveni odmerek, so  vabljeni na odprto cepljenje, ki je praviloma ob sredah med 11. in 17. uro.

Mlajši 50 let pa lahko prejmejo poživitveni odmerek, če izpolnjujejo pogoje, ki jih je predpisal NIJZ (več kot šest mesecev od cepljenja z mRNA cepivi ali več kot dva meseca od vektorskega cepiva).

Pri osebnem izbranem zdravniku se ne morete naročiti na termin za poživitveno cepljenje – samodejno bo namreč vse starejše od 50 let vabil cepilni center, vsi, ki to želijo, pa naj pridejo v terminih za nenaročene paciente.

Posebej ranljivi pacienti lahko prejmejo dodatni odmerek samo po dogovoru z osebnim zdravnikom. Prejmejo ga lahko že 28 dni po zadnjem odmerku.   

V Zdravstvenem domu Škofja Loka in Zdravstvenem domu Tržič zdaj nimajo več odprtih terminov za cepljenje proti covidu-19, so nam pojasnili iz službe za stike z javnostjo, ki skrbi za obveščenost v zdravstvenih domovih v Kranju, Škofji Loki in Tržiču. V Tržiču namreč ni nobene potrebe, saj ob torkih sproti cepijo vse proti gripi, ob četrtkih pa proti covidu-19.

V vojašnici doslej prejelo poživitveni odmerek 4000 ljudi

Od septembra naprej so iz Zdravstvenega doma Kranj povabili na cepljenje s tretjim odmerkom že več kakor 6000 starejših od 65 let. Toda odzval se je približno le vsak drugi in tako je poživitveni odmerek prejelo le nekaj več kot 3000 ljudi. Le nekaj posameznikov se  je pozneje samih odločilo in prišlo na odprta cepljenja, veliko starejših pa je prejelo tretji odmerek, ko so se prišli cepiti proti gripi. Skupaj je tako prejelo tretji odmerek 4000 starejših.

Vabljenje v teh razmerah pa ni enostavno, saj so te starejše, ki so bili prvi cepljeni proti covidu-19, na cepljenje prijavili nečaki, otroci in vnuki,...  In ti so zapisali svojo številko prenosnega telefona. A ko so prejeli vabilo, niso vedno vsi dosledno preverili številke na kartici zdravstvenega zavarovanja, spet drugi so pozabili obvestiti svojce, tako da je bil odziv slabši oziroma pod pričakovanjem.

Statistika

Po današnjih podatkih Sledilnika covid-19 v občini Jezersko od 666 prebivalcev ni nobenega aktivno okuženega s covid-19 (Jezersko je tudi edina slovenska občina brez aktivno okuženega!). V Mestni občini Kranj je bilo včeraj 637 aktivno okuženih, in včeraj je bilo s testom PCR pozitivnih kar 81 Kranjčank in Kranjčanov. V občini Škofja Loka jih je aktivno okuženih 294, v občini Tržič 179 in v občini Žiri 113.

Občina Žiri ima na Gorenjskem najslabšo epidemiološko sliko in je tako obarvana v temnejšo vijolično barvo. Po podatkih Sledilnika covid-19 je med gorenjskimi šolami in vrtci največ aktivno okuženih na OŠ Žiri (31) , sledita OŠ Tržič s 15 in Kranjski vrtci s 14 aktivno okuženimi s covidom-19.

Komentarjev 2
  • Avatar MS
    MS 13:31 05.november 2021.

    Nacionalni Inštitut uvaja komemoracije za tiste ki so odklonili že prvi odmerek in odšli onkraj mavrice!

  • uros78 23:17 04.november 2021.

    Nacionalni Inštitut uvaja tretjo dozo za tiste, kateri so preživeli prvi dve ..