Gorenjska
365 ogledov

Četrta naprava za meritev kakovosti zraka

Merilna naprava za kakovost zraka
1/2
Spletna stran MO Kranj Merilne naprave za kakovost zunanjega zraka
Na območju Mestne občine Kranj po novem že štiri merilne naprave merijo kakovost zunanjega zraka. Najnovejšo oziroma četrto je Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG) v okviru projekta SECAP Interreg Italija-Slovenija namestila v Krajevni skupnosti Orehek-Drulovka. Napravo pa jim je dobavilo ljubljansko podjetje Alfa Proxima direktorice Nataše Luša.

"Namen meritev je izboljšati poznavanje lokalne dinamike kakovosti zunanjega zraka, rezultati meritev pa bodo kranjski občini omogočali pripravo strokovnih podlag za načrtovanje in spremljanje izvajanja politik in ukrepov na področjih prometa, industrije in lokalnih kurišč za izboljšanje kakovosti zraka," so danes sporočili iz Mestne občine Kranj.

Ob slepi ulici z malo prometa

Lokacijo za novo merilno napravo v KS Orehek-Drulovka je LEAG (javni zavod, njegov ustanovitelj je MO Kranj) izbrala skupaj z MO Kranj in predstavnico Agencije RS za okolje Mojco Dolinar. Agencija RS za okolje sicer v okviru državne mreže izvaja meritve kakovosti zunanjega zraka na različnih merilnih mestih po Sloveniji, med drugim tudi v Kranju.

Lega lokacije najnovejše merilne naprave je primerno odprta in ravno prav oddaljena od glavnih prometnic in industrijske cone, tako da je reprezentativna za širše območje. Lokalna cesta, ob kateri je merilna postaja postavljena, je slepa ulica, torej z zelo malo prometa. Stoji na robu naselja, tako da to ne bo imelo (pre)velikega vpliva na same meritve, obenem pa je lokacija meritev dovolj dobra za predstavitev razmer v celotnem naselju.

Na merilnem mestu se opravljajo meritve prašnih delcev (PM 10, PM 2.5, PM 1), ozona, žveplovega dioksida, dušikovega dioksida, ogljikovega monoksida, temperature, vlage in zračnega tlaka. Rezultati meritev nove merilne postaje so, tako kot rezultati meritev ostalih treh merilnih postaj, na voljo na spletni strani občine.

Podjetna direktorica se ne spozna le na medije

Na vprašanje, koliko je stala naprava, ki je bila sofinancirana v okviru projekta SECAP Interreg VA Italija-Slovenija 2014–2020, so nam iz LEAG odgovorili, da so merilno postajo kupili skupaj s potrebno aplikacijo za odčitavanje in spremljanje preko spleta.

Kot je razividno iz dokumenta, ki so ga nam ga danes posredovali iz LEAG, jim je postajo in aplikacijo dobavilo za 11.590 evrov ljubljansko podjetje Alfa Proxima, poslovno svetovanje in napredne tehnologije, d. o. o., katerega direktorica in lastnica je Nataša Luša, v javnosti bolj znana kot ena od treh direktorjev časopisno založniškega podjetja Delo.

Iz LEAG so nam še razložili, da je merilnik primerljiv z obstoječimi, čeprav je novejši. Med sabo pa se razlikujejo tudi po tem, kaj merijo in cena je odvisna tudi od tega, so še navedli.

Komentarjev 1
  • posojila386 21:25 15.marec 2021.

    Naložbe in financiranje Pozdravljeni, dragi vsi. Iščemo poslovni predlog z upraviteljem sklada, ker imamo vlagatelja, ki je pripravljen opraviti dober poslovni načrt po natančnem preučevanju povzetka podjetja. Svoj načrt pošljite še danes za preostanek postopkov. E-naslov: tmarjan24@gmail.com WhatsApp: +1 219 ...prikaži več 268 51 08 Viber: +38671391409 Lep pozdrav g.