Gorenjska
1283 ogledov

Civilna iniciativa vložila podpise proti projektu snežne dvorane pod Joštom

Trma.si / Civilna iniciativa Varuhi okolja Besnica
Predstavniki civilne iniciative Varuhi okolja Besnica so danes predstavnikom Mestne občine Kranj predali peticijo proti gradnji hotelov in zaprtega smučišča oziroma snežne dvorane pod Joštom ter proti spremembi občinskega prostorskega načrta, ki bi ta projekt lahko omogočila.

Pod peticijo se je v manj kot tednu dni podpisalo skoraj 3000 ljudi. Njihove podpise je civilna iniciativa danes izročila predstavnikom občine, podpise pa bo zbirala še naprej. Kot je izpostavila pobudnica peticije, predsednica Turističnega društva Besnica Živa Slavec, sedaj od odgovornih na občini pričakujejo dialog. "V bodoče upam, da bo to lekcija za vse nas, da se je treba skupaj odločati o prihodnosti našega okolja, in to ne le v Besnici in Kranju. Mislim, da je to tudi širši problem," je povedala Slavec in pojasnila, da je ta teden prejela več klicev ljudi iz drugih koncev Slovenije, ki se srečujejo s podobnimi zgodbami in problemi.

Prebivalci Besnice so za projekt, ki je v fazi umeščanja v prostor v okviru sprememb občinskega prostorskega načrta, izvedeli iz lokalnega spletnega medija Trma in vaških govoric. Projekt, za katerega naj bi padlo več kot 20 hektarov gozdnih površin, naj bi obsegal pokrito dvorano s celoletno smučarsko progo in drugimi programi, od drsališča in ledene plezalne stene do tekaških prog. Ob objektu naj bi bili tudi hoteli in gostinski obrati. Slavec, ki je univerzitetna diplomirana inženirka arhitekture, je razočarana nad več vidiki takšnega posega v prostor. Glede na velikost projekta je namreč jasno, da bi vplival na kakovost življenja v krajevni skupnosti in bi močno negativno vplival na naravno okolje. Prepričana je, da je povsem neprimerno umeščen v prostor. Poleg tega že na prvi laičen pogled ni trajnosten in je škodljiv za okolje.

Kot je ob današnjem srečanju s predstavniki civilne iniciative povedal kranjski podžupan Janez Černe, so krajani pač izrazili svoje mnenje in prinesli podpise pod peticijo, kar je seveda nekaj, kar bo morala občina pri svojih nadaljnjih korakih upoštevati. "Držali se bomo tudi pogoja, ki smo ga postavili pobudnikom, in sicer, da brez podpisov lastnikov zemljišč, njihova pobuda oziroma projekt v osnutek občinskega prostorskega načrta ne bo uvrščen," je zagotovil Černe. Pojasnil je, da je postopek spreminjanja občinskega prostorskega načrta takšen, kot je. Traja okoli 10 let in v tem postopku je prišlo okoli 1500 pobud, od tega med 50 in 100 samo za Besnico. "Da bi vsako pobudo vnaprej komunicirali niti ni logično niti zahtevano. Smo pa pobudnikom jasno povedali, da je to tako velik projekt, da je treba javno komunicirati, da se občanom jasno pove, kaj točno naj bi tam stalo oziroma kaj si želijo, da bi tam stalo," je izpostavil podžupan. Tudi če bi se postopek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta s predlagano načrtovano ureditvijo uspešno zaključil, pa bi moral potem za projekt steči še postopek sprejetja občinskega podrobnega prostorskega načrta, kjer se bo lahko bolj natančno ugotavljalo vse faktorje, kapacitete, omejitve, sprejemljivosti za naravo in podobno. Šele to bi bila podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Komentarjev 2
  • brencl47 08:31 14.marec 2023.

    najprej zeleni talibani in eko-b*bci, potem pa jok in ...

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 18:33 13.marec 2023.

    Klasična gorenjska fovšija, hehehe.