Gorenjska
806 ogledov

Človeška ribica od zdaj stalno na ogled tudi v Kranju

Anže Krže/Mediaspeed
V rovih pod starim Kranjem so danes odprli Infocenter SOS Proteus.

Več kot 20 let je je stara ideja, da bi problematiko človeške ribice in skrbi za zdravo okolje približali ljudem. Kranjski mestni svetniki so tako maja lani potrdili, da Mestna občina Kranj sklene javno-zasebno partnerstvo z Zavodom Jamski laboratorij Tular za projekt Človeška ribica v Kranju. Občina je tako s finančnim vložkom 140.300 evrov postala solastnica zasebnega zavoda z 32,5-odstotnim deležem. Danes so tako v rovih pod starim Kranjem odprli Infocenter SOS Proteus.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

V Kranju sicer že 62 let človeške ribice raziskujejo v Jamskem laboratoriju Tular, kjer skrbijo tudi za njihovo zaščito. Rovi pod starim Kranjem bodo tako po Postojnski jami druga lokacija v državi, kjer bodo ljudje lahko videli človeško ribico. Agencija RS za okolje je septembra laboratoriju dovolila iz narave odvzeti pet belih in tri črne človeške ribice, kar pomeni, da bodo imeli na ogled do osem živali, ki pa se bodo menjale. Trenutno imajo v akvariju dve človeški ribici.

»Človeške ribice, ki bodo na ogled v rovih, niso živali, ki jih bodo vzeli iz njihovega naravnega okolja, temveč bodo to človeške ribice, ki jih poplave odplaknejo iz podzemlja in potem obležijo na kraških travnikih, kjer so zapisane poginu, saj se bodisi posušijo, bodisi jih pojedo vodne ptice. V Jamskem laboratoriju Tular pa se ukvarjamo prav z njihovim reševanjem,« je ob tem povedal vodja laboratorija Gregor Aljančič. Ob tem je izpostavil, da človeško ribico in druge jamske živali ogroža onesnaževanje podzemne vode. Človeška ribica v kranjskih rovih tako ne bo samo turistična atrakcija, temveč bo kot ogrožena jamska dvoživka simbol varovanja podzemeljske biodiverzitete in virov pitne vode. »Vsa sredstva, ki jih bomo zbrali z vstopninami, bomo namenili raziskovalni dejavnosti. Tako bo zagotovljena dolgoročnejša prihodnost laboratorija. Ob tem upam, da bomo dobili tudi nove sodelavce, raziskovalce in vodnike ter tako okrepili raziskave. Znanje o človeški ribici je namreč še vedno zelo omejeno, saj se s tem področjem na vsem svetu ukvarja manj kot deset raziskovalcev,« pravi Aljančič.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je ob koncu pojasnil, da bo november namenjen testnemu prikazovanju. »V začetku decembra pa nameravamo center odpreti širši javnosti. Gre namreč za edinstveno atrakcijo v svetovnem merilu in nov turistični produkt Kranja, pri čemer bo človeška ribica prikazana na drugačen, trajnosten način. Vsak obiskovalec pa bo podpornik raziskovanja in varstva te zaenkrat še precej skrivnostne živali,« izpostavlja Malovrh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.