Gorenjska
1265 ogledov

Comett bo gradil dom za starejše v Šenčurju

Starejši Profimedia
Družba Comett domovi, d. o. o., ki je v lasti avstrijske skupine Aha Gruppe, je na Gorenjskem dobila dve koncesiji za institucionalno varstvo v domovih za starejše, in sicer v Šenčurju in Kranjski Gori. Zaradi nepopolne vloge pa so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavrnili Kirurgijo Bitenc iz Ljubljane, ki je prav tako nameravala s koncesijo graditi dom za starejše na Golniku.

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je danes na vladni tiskovni konferenci pojasnil, da so na ministrstvo prejeli 21 ponudb, 18 jih je bilo popolnih. Od 18 popolnih pa je nato strokovna komisija le 15 izdala pozitivno mnenje.
"Zagotovili smo 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših," je povedal minister. Te koncesije bodo podeljene za 40 let z možnostjo podajšanja, izbrani koncesionarji pa bodo morali nove postelje oziroma dodatna mesta v domovih za starejše postaviti do 31. decembra 2022.

V Šenčurju bo Comett domovi, kot je razvidno iz dokumentov, objavljenih na spletni strani ministrstva, zagotovil 157 prostih mest, v Kranjski Gori, kjer podjetje že upravlja z Domom Viharnik, pa 30 mest.

V Šenčurju že več kot osem let načrtujejo dom za starejše blizu šole, vrtca in športnega parka. Kot smo že poročali, namerava družba Comett domovi iz Ljubljane zgraditi dom in ga pozneje tudi upravljati. Matjaž Čampa, direktor Comett domovi, je lani še pred oddajo vloge za Žurnal24 pojasnil, da je naložba ocenjena med osem do devet milijonov evrov in jim bo denar pomagalo zagotoviti avstrijsko partnersko podjetje.

Kirurgija Bitenc brez koncesije za dom

Kot je bilo mogoče pričakovati, pa so na ministrstvu zavrnili Kirurgijo Bitenc, ki bi rada na Golniku do decembra 2022 zgradila novo kirurško bolnišnico in tudi dom za starejše s koncesijo.

Mag. Marko Bitenc, dr. med. in direktor Kirurgije Bitenc iz Ljubljane, je za Žurnal24 decembra lani pojasnil, da želijo graditi dom za 150 oskrbovancev, v njem pa bi bilo tudi 10 negovalnih postelj.

A ker Kirurgija Bitenc ni predložila lokacijske informacije in projektne dokumentacije za gradnjo doma za starejše, so na ministrstvu to vlogo zavrnili kot nepopolno. In to je bilo jasno že pred dvema mesecema, a uradno takrat  Kirurgije Bitenc niso obvestili. Ko smo se o tem pogovarjali z direktorjem Bitencem, si takrat s tem ni belil las. "Če koncesije ne bomo dobili, bomo pač delali brez nje, "  je dejal mag. Marko Bitenc, dr. med., in izrecno poudaril, da projekt na Golniku ni odvisen od koncesije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.