Gorenjska
910 ogledov

Crngrob je zakladnica freskanstva

Crngrob, cerkev Marijinega oznjanjenja, romarsko svetišče M. Ha. Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki.
V zvoniku v galeriji Crngrobsk turn v Cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki je na ogled razstava z naslovom Crngrob naokrog – zakladnica freskanstva.

Crngrob je bil že v srednjem veku priljubljeno romarsko svetišče in romarji so z darovi omogočili tudi stenske poslikave. »Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu je eden največjih spomenikov freskantstva na Slovenskem. Njeno razgibano in dolgo stavbno zgodovino so vseskozi spremljale različne poslikave, ki so nastajale vse od konca 13. stoletja pa do druge polovice 19. stoletja. Nekatere od njih so še danes dobro ohranjene, druge pa so in situ že težko prepoznavne ali pa celo obstajajo le še kot kopije v muzejih,« je v knjižici Sakralna dediščina in umetnost, ki jo jo v okviru projekta Crngrob naokrog pripravila Razvojna agencija Sora, zapisala kustosinja razstave Nina Misson iz Loškega muzeja Škofja Loka.

Crngrob, cerkev Marijinega oznjanjenja, romarsko svetišče | Avtor: arhiv Loški muzej Škofja Loka arhiv Loški muzej Škofja Loka

Na razstavi je predstavljenih 12 poslikav oziroma fresk, ki so na svoji izvorni lokaciji že nerazpoznavne, zakrite, težko dostopne, zbledele oziroma so bile snete in prenesene na druge lokacije. Med njimi so tudi tri kopije iz poslikav v severni ladji, ki jih hrani Loški muzej, in reprodukcija snete Sv. Ane Samotretje Mojstra Bolfganga, katere original je v depoju Narodne galerije v Ljubljani.

Pri večini ohranjenih poslikav v tej romarski cerkvi gre za poslikave, narejene na svež omet, ki jih dopolnjujejo detajli v suhi tehniki. Ker je ta manj obstojna, so se nekatere podrobnosti, kot so obrazne poteze, do danes izgubile.

Razstavo si je mogoče ogledati vse do 8. septembra 2022, in sicer ob sredah in nedeljah od 16. do 18. ure.

Komentarjev 1
  • Avatar Alana_Barnard
    Alana_Barnard 12:35 26.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela ood doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ................. >>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com