Gorenjska
162 ogledov

Da ob vrnitvi domov ne bo slabe volje

tatvina torbica
Številni so se oziroma se bodo med prazniki podali na dopust. Policisti ob tem svarijo pred tatovi, opozarjajo pa tudi na varno kresovanje.

Med  dopustovanjem in daljšo odsotnostjo od doma je treba poskrbeti za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov. Ob odhodu na dopust tako med drugim policisti priporočajo, da se zavarujte pred vlomom v stanovanje  ali  hišo. »Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna. Zato zaklenite  vrata in zaprite okna. Vklopite alarmno napravo. Najboljše varovanje  doma  zagotavlja kombinacija tehničnega in mehanskega varovanja. Dragocenosti in denarja raje ne puščate doma, z vidnih mest pa je treba vzeti vrednejše predmete.  Sosede, ki jim zaupate, je dobro obvestiti, kako ste dosegljivi,« so sporočili s Policijske uprave Kranj. Ob tem dodajajo, da je na dopustu je treba poskrbeti tudi  za  svoja  vozila.  »V  njih  ne puščajte vrednih stvari in predmetov,  ki  bi bili lahko zanimivi za tatove (tudi torbice, nahrbtniki, vrečke, …).« 

Na  Gorenjskem  so  kriminalisti  letos  obravnavali  51 prijav vlomov.  V  26  primerih  je dejanje storilcev ostalo pri poskusu. Med tatovi je bilo 19 hiš in stanovanja, 12 vozil, 11 poslovnih  objektov in  6  kleti, garaže, lop. Škodo, ki je pri tem nastala, policisti ocenjujejo na okoli 87.000 evrov.

 

Previdno na kresovanjih

Gorenjski policisti v tem času opozarjajo tudi  na varnostne ukrepe, povezane s kresovi.  »Ogenj  nadzorujte  ves  čas kurjenja. Pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja se mora posameznik ali organizator prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer namerava kuriti kres. V primeru prireditve mora biti ta prijavljena po predpisih o javnih zbiranjih  –  potrebno je dovoljenje upravne  enote.  Previdno  tudi s pirotehniko in pri pokanju z možnarji ali karbidom. Mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana,« so še zapisali na PU Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.