Gorenjska
502 ogledov

"Dajati želimo prednost slovenskim ustvarjalcem."

gledališče
V Kranju je zaživelo Društvo SNG Kranj, ki bo popestril gledališko in filmsko dogajanje na Gorenjskem.

Kulturno-umetniško društvo SNG Kranj so ustanovili leta 2022. Pobuda se je rodila iz pogovorov Igorja Korošca z umetniki, ki so tako kot on študirali in ustvarjali v tujini ter se nato vrnili v Slovenijo. Društvo združuje profesionalne ustvarjalce s področja uprizoritvenih umetnosti in filmskega sveta, in sicer igralce, režiserje, scenariste, snemalce, koreografe, skladatelje, scenografe, kostumografe, producente, filmarje in tržnike.

"Ugotavljamo, da nas ni malo. Pridobili smo veliko število članov, ki še vedno narašča. Na tem mestu pa naj omenim nekaj imen, ki jih slovenska publika že dobro pozna. Nadja Strajnar Zadnik je dolgoletna igralka v Mestnem gledališču ljubljanskem, Gina v nadaljevanjki Mladost na stopnicah, nominirana na Borštnikovem srečanju za vlogo Sonje v Španski kraljici kot najboljša ženska vloga. Matjaž Feguš je režiser, scenarist, producent. Vanja Slapar Ljubutin je diplomirana igralka, vodja igralske šole Satirikon, ki je bila v zadnjih nekaj dekadah odskočna deska kar nekaj profesionalnim igralcem. Luka Tomažič je filmski in televizijski snemalec. Tine Ugrin je igralec, znan po vlogi Tiborja v Gospodu profesorju. Lucija Grm je igralka, znana po sinhronizacijah risank in animiranih filmov. Igor Korošec pa sem igralec, ki sem med drugim igral tudi v Hollywoodu. Zainteresirani lahko še vedno obiščejo našo spletno stran sng-kr.com in izpolnijo registracijo za Gledališko-filmski laboratorij," pravi predsednik Društva SNG Kranj, igralec, režiser, producent, pedagog Igor Korošec.

Namen ustanovitve Društva SNG Kranj je oblikovanje ustvarjalnega poligona, ki daje priložnost profesionalnim projektom, ki izstopajo iz trenutno prevladujoče gledališke poetike. "Tako na slovenskih kot tudi gledaliških odrih po tujini že dlje časa lahko opazujemo porast dekadenčnih vsebin. Veliko je preklinjanja, golote, nasilja. Verjamemo, da ni nujno, da je tako. Naše Društvo povezuje ustvarjalce, ki si želijo ustvarjati onkraj takšne poetike," pove Korošec. 

Njihovo društvo je namenjeno oblikovanju prostora, ki povezuje profesionalne ustvarjalce iz Slovenije in tiste, ki so študirali in ustvarjali v tujini. "Zanima nas konglomerat raznovrstnih izkušenj in profilov, nekakšen rodoviten humus – iz katerega lahko zrastejo najzanimivejša kreativna sodelovanja. Prednost dajemo posameznikovi širini in njegovim talentom. Sodelovanje se spodbuja, ne omejuje. Nekdo je lahko filmski snemalec ter obenem igralec v gledališki predstavi. Nekdo je lahko scenarist ter obenem koordinator dogodkov. Možnosti so številne," dodaja Korošec in dodaja: "Dajati želimo prednost slovenskim ustvarjalcem. Želimo ustvariti prepoznavnost slovenske kulture in umetnosti, nekakšen filmsko-gledališki Made in Slovenia."

 | Avtor: Luka Carlevaris Luka Carlevaris

 

Gledališko ustvarjanje za vse

V Društvu SNG Kranj so že zavihali rokave in se pripravljajo na prvo gledališko sezono, v kateri bodo ponudili tudi abonma. V njem bodo tako ponudili pet komedij, ki bodo na sporedu drugo soboto v oktobru, decembru, februarju, aprilu in juniju v Kulturnem domu Kokrica. Na oder bodo postavili predstave: Vink0 Möderndorfer Obiski, Olga Stepnova Trapa, Ray Cooney Minister, ljubica in truplo; v goste pa bodo povabili Ta bol' teater Kranjska gora s predstavo Jack Sharkey Kar v vrsto, prosim in Teater Rajhenburški – KD Svoboda Brestanica s predstavo Marc Camoletti Seks in ljubosumnost. Ob tem trenutno že igrajo komedijo Jesenski rock'n'roll, pomladi pa bodo odigrali tudi ulični mjuzikal Williama Shakespeara Romeo in Julija ter predstavo slovenskega ali tujega klasika.

 | Avtor: Društvo SNG Kranj Društvo SNG Kranj

Pozabili ne bodo niti na najmlajše. Pripravili bodo deset otroških predstav, ki  bodo na sporedu vsako drugo soboto v mesecu, od septembra do junija, v Kulturnem domu Kokrica. Poskrbeli bodo še za spremljevalne delavnice. Otroci si bodo lahko najprej ogledali predstavo oziroma poslušali kratko predavanje o razvoju gledališča in filma, čemur bo sledil praktični del. "Trenutno tečejo dogovori z nekaterimi gorenjskimi šolami, veseli pa bomo tudi vsakršnega vabila z drugih šol, knjižnic, itd. Konkurenčne cene vključujejo vse materiale potrebne za izvedbo delavnic. Delavnice vodijo mentorji usposobljeni za delo z otroci in najstniki," je dodal Korošec.

 | Avtor: Društvo SNG Kranj Društvo SNG Kranj

 

Poleg gledališča tudi film

Na pobudo Igorja Korošca in članice Tjaše Predan se je v začetku letošnjega leta oblikoval tudi Gledališko-filmski laboratorij, ki je privabil nove obraze tudi s področja filma in nas povezal v mini produkcijsko ekipo, ki trenutno razpolaga z več kot dvajsetimi filmskimi in televizijskimi kamerami in ostalo vrhunsko snemalno tehniko. Namenjen je povezovanju profesionalnih in amaterskih igralcev, režiserjev, scenaristov, producentov, skladateljev, koreografov, scenografov in drugih gledaliških in filmskih umetnikov, da podprejo projekte drug drugega ter s skupnimi močmi ustvarijo legendarne projekte, ki izboljšajo svet, v katerem živimo. Tovrstni laboratoriji obstajajo že vrsto let v ZDA, kot tudi drugje po svetu.

"Zavezali smo se k razvoju kvalitetne  produkcije video vsebin s celovitim pristopom od idejne zasnove, razvoja scenarije in priprav snemanja, do končne montaže in postprodukcije. Tako že delamo na medgeneracijski resničnostni šov, 1 na 1 šovu, v razvoju oz. predprodukciji pa imamo scenarije za mini serije, kratke filme, dolgoročno pa tudi za celovečerni film. Ekipo vodi filmski režiser, scenarist in producent Matjaž Feguš, znan po celovečernih dokumentarno-igranih filmih Plečnikov skriti biser, Srečen bo čas ter komična drama Šah mat, itd. Prvi izdelek izpod njegovih rok je tudi naš novi promocijski video. Vizija oziroma moto filmskega dela ekipe je - deluj lokalno, razmišljaj globalno. Tako iščemo partnerje in opcije sodelovanja doma in po svetu in stremimo k temu, da za Slovenijo in njene talente slišijo tudi v tujini," še pravi Korošec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.