Gorenjska
81 ogledov

Danes začetek 61. čipkarskih dnevov

Predstavili se bodo tudi učenci čipkarske šole, ki jo na Osnovni šoli Železniki Žurnal24 main
Od danes, 29. junija, do vključno nedelje, 2. julija, bodo v Železnikih potekali 61. čipkarski dnevi, ki veljajo za eno najstarejših prireditev v Sloveniji in enega največjih etnoloških dogodkov v Selški dolini.

Slovesno odprtje štiridnevne prireditve v središču Železnikov, v Plnadi, najstarejši hiši v tem kraju, bo nocoj ob 20. uri, enako tudi odprtje razstav učiteljic klekljanja, društev in učencev čipkarske šole v kulturnem domu in galeriji muzeja. V kulturnem programu bo nastopila pevka in zbirateljica ljudskih pesmi in ljudskega izročila Ljoba Jenče.

Jutri, v petek, bo od 16. ure naprej na trgu pred plavžem živ žav za otroke, ob 18. uri bo Lovska družina Železniki v lovskem domu predstavila divjad, lov in lovske navade. Enaka predstavitev lovstva v lovskem domu bo tudi v soboto ob 18. uri, še prej pa se bodo v nogometu pomerili oženjeni in ledik. Ob 20. uri bo na trgu pred plavžem nastopil Pihalni orkester Alples, prikazali pa bodo tudi kovanje žebljev.

Osrednji dan čipkarskih dnevov, ki jih organizira Turistično društvo Železniki, je nedelja. Ob 10. uri bo v cerkvi sv. Antona Puščavnika maša za klekljarice in turistične delavce, ob isti uri se bo v starem delu Železnikov začela predstavitev domačih obrti in tržnica. Sledilo bo klekljanje na prostem in ob 15. uri pred plavžem vseslovensko tekmovanje odraslih v klekljanju. Sledila bo veselica z Ansamblom Jureta Zajca, ob 17. uri bodo najboljšim klekljaricam in klekljarjem podelili priznanja in nagrade. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.