Gorenjska
1142 ogledov

Del Kranja dokončno bogatejši za sodobno komunalno ureditev

Po dobrih dveh letih so se danes zaključila terenska dela pri izgradnji celovitega sistema odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda, s katerim bodo več kot 2.600 prebivalcem Britofa, Orehovelj, Predoselj in Mlake pri Kranju zagotovili pogoje za čisto in zdravo okolje in s tem tudi višjo kakovost bivanja.

Druga faza projekta »Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – 2. sklop« se je začela v začetku leta 2019. Mestna občina Kranj (MOK) je s podpisom pogodbe dela zaupala izvajalcu Riko, d. o. o., skupaj s partnerjem Pirc gradnje d.o.o. Ključne pridobitve projekta GORKI2 so zmanjšanje emisij v vode iz komunalnih virov onesnaženja za dobrih 3000 populacijskih enot, priključitev dodatnih 2.664 prebivalcev na sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda, izgradnja kanalizacijskega omrežja v skupni dolžini dobrih 17 kilometrov in 5 črpališč odpadne vode.

MOK je ob tem na trasi novozgrajene kanalizacije z lastnimi sredstvi obnovila tudi vodovodno omrežje v skupni dolžini dobrih 15 kilometrov, obnovila in dogradila več kot 13 kilometrov meteorne kanalizacije in slabih 6 kilometrov javne razsvetljave. Ob tem so v Britofu zgradili še povezovalni pločnik v skupni dolžini 250 metrov. 

Celotna investicija je ocenjena na 16,5 milijona evrov. Slab milijon je prispevala država, iz Kohezijskega sklada Evropske unije pa je občina pridobila dobrih 5,6 milijona evrov. Razliko do polne vrednosti projekta je krila MOK z lastnimi sredstvi.

 | Avtor:

Sodelovanje občine in izvajalca je bilo odlično

Na MOK so z izvedbo samega projekta zelo zadovoljni. Kot je ob tem poudaril župan Matjaž Rakovec, je to še en korak k uresničitvi načrta, da Kranj postane zelena prestolnica Slovenije. »Naselja, ki so bila vključena v projekt, so sedaj sodobno komunalno opremljena. Objekti v Britofu se že priključujejo, na Mlaki bomo s priključevanjem začeli v juliju, nato pa še v Predosljah in Orehovljah. To pomeni, da jeseni komunalne vode ne bodo več odtekale v podtalnico in reko, ampak bodo speljane do Centralne čistilne naprave Kranj, kjer se bodo očistile. Sam projekt pomeni tudi boljše življenje za tamkajšnje prebivalce. Prinaša jim nove ceste, sodobno razsvetljavo, na nevarnem odseku v Britofu pa smo postavili tudi varen pločnik. Ob tej priložnosti bi se zahvalil tudi tamkajšnjim prebivalcem, ki so se morali veliko odrekati, saj so se dnevno spreminjale zapore, oteženi so bili dovozi do njihovih domov, nato pa je prišla še epidemija. Brez sodelovanja z njimi in Krajevnimi skupnostmi zagotovo ne bi šlo. Ljudje so večkrat tudi poudarili, da tako urejenih gradbincev še niso srečali, zato gre velika zahvala tudi njim,« je poudaril Rakovec.

S sodelovanjem z MOK so bili zelo zadovoljni tudi v podjetju Riko. »To je eden neštetih projektov v zadnjem desetletju, pri katerem je podjetje Riko sodelovalo pri soustvarjanju zelenega preobrata Slovenije.  Nova cestna in komunalna infrastruktura, ki smo jo zgradili na območju MOK, predstavlja pomemben vložek k lepšemu, bolj čistemu, ekološkemu in zdravemu jutri,« je med drugim dejal direktor podjetja Riko Janez Škrabec.

 | Avtor:

Občina ima več načrtov za komunalno opremljanje

V MOK pa že razmišljajo tudi o novih projektih na področju urejanja komunalne infrastrukture na območju občine. Naslednji večji projekt je izgradnja komunalne infrastrukture v Čirčah, kjer so že pridobili gradbeno dovoljenje, a so bili zavrnjeni za evropska sredstva. Župan Rakovec pričakuje, da bodo uspeli na naslednjem razpisu v novi finančni perspektivi. Poleg tega je načrtovana tudi ureditev Hrastij, ob tem ko se prenavlja cesta Mavčiče-Breg pa že sproti urejajo in postavljajo tudi vso infrastrukturo na tem območju.

V načrtu imajo tudi komunalne ureditve na Planini in Rupi, predvidoma jeseni pa bo izbran tudi izvajalec gradnje komunalne infrastrukture v Industrijski coni Laze. Dela na tem območju bi se lahko po županovih besedah zaključila prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.