Gorenjska
1955 ogledov

Dela v Lazah se lahko začnejo

Peter Šalamon
Mestna občina Kranj je, kot smo že poročali, marca v ponovljenem postopku pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo prve faze fekalne kanalizacije na območju industrijske cone Laze. Gradbeno dovoljenje je v teh dneh postalo tudi pravnomočno.

Mestna občina Kranj (MOK) si že od leta 2014 na območju Laz prizadeva za izgradnjo kanalizacijskega omrežja. Vsa soglasja in gradbeno dovoljenje za prvo fazo gradnje je pridobila leta 2018, a ji je načrte preprečila pritožba okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG). Ministrstvo za okolje in prostor je njeno pritožbo zavrnilo z odločbo, AAG pa je nadalje sprožila upravni spor na upravnem sodišču, ki pa je postopek vrnilo na upravno enoto v ponovno odločanje. Marca letos je MOK v ponovljenem postopku pridobila gradbeno dovoljenje, ki je že postalo tudi pravnomočno. Predvidoma junija bodo tako objavili razpis za izvajalca del.

»Za MOK je to prelomni trenutek. Veseli nas, da je gradbeno dovoljenje končno pravnomočno in se lahko osredotočimo na dela. V dobro celotne lokalne skupnosti,« je ob pomembnem koraku dejal župan Matjaž Rakovec.

Razlog, da je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno, je, da nanj ni bilo nobenih novih pritožb. Pritožila se torej ni niti organizacija AAG, ki je ves čas zastopala Civilno iniciativo za zeleno Stražišče. V odzivu na pravnomočno gradbeno dovoljenje je predsednik društva AAG Vojko Bernard le zapisal: “Mestna občina Kranj je imela priložnost, da se s korektno in dolgoročno rešitvijo kanalizacije v Lazah približa Evropi. Ker je ni izkoristila, ostaja na Balkanu.” Ob tem še dodajmo, da je zaradi zadnjih dogodkov glede Laz in izražene podpore Krajevne skupnosti Stražišče samemu projektu iz sveta KS izstopil predsatvnik Civilne iniciative za zeleno Stražišče Marko Špolad.

Spomnimo, na območju Laz lastniki poslovnih objektov in stanovanj odvod fekalne vode rešujejo parcialno. Večinoma je vsa voda speljana v greznice, kjer pronica skozi netesne stene. Gradnja kanalizacije je zato nujna, poudarjajo na občini. Ta je načrtovana dvofazno: prva faza obsega gradnjo kanalizacije in ostale infrastrukture znotraj cone in izgradnjo zadrževalnika fekalne kanalizacije pri Sorški reki. To pomeni, da fekalna kanalizacija po končani drugi fazi v deževnem času ne bo obremenjevala sistema, kar je bojazen občanov. V drugi fazi se bo zgradila povezava med zadrževalnikom in obstoječo kanalizacijo na Ješetovi ulici ter infrastruktura od zadrževalnika do Ješetove ulice.

OKOLJE Gorenjska Je problematika Laz pred končno rešitvijo?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.