Gorenjska
735 ogledov

Denar za obnovo kozolcev, a s pomembno omejitvijo

Kozolec M. Ha. Kozolec je bil nekoč le sušilna naprava, že nekaj časa pa jih kmetje uporabljajo tudi za garaže in skladiščenje vsegamogočega, in tudi kot oglaševalne panoje.
Občina Škofja Loka je včeraj objavila javni poziv za sofinanciranje obnove kozolcev na območju občine v višini 10 tisoč evrov. Kot so sporočili, lahko lastnik pridobi največ 2 tisoč evrov.

Temeljni namen javnega poziva, ki bo odprt do 25. septembra 2021, je, da z obnovo kozolcev prispevamo k izboljšanju podobe značilne škofjeloške kulturne krajine, ki je del naše lokalne identitete. Predvsem pa, da s to našo aktivnostjo lastnike kozolcev odvrnemo od povsem neprimerne rabe kozolcev za oglaševanje, ki estetsko onesnažujejo našo kulturno krajino, poudarjajo iz kabineta župana Občine Škofja Loka.
 
Na javni poziv se lahko prijavijo lastniki-vlagatelji, katerih kozolci so na območju občine Škofja Loka, ne glede na kulturnovarstveni status kozolca. Prednost pa imajo tisti, ki so ob regionalnih cestah oziroma imajo kulturnovarstveni status.

Za vsak posamezni projekt obnove kozolca je na voljo največ 2000 evrov. Višina sofinanciranih sredstev za posamezno prijavo pa je odvisna od števila prijav, ocene strokovne komisije in upoštevanja določil javnega poziva. Financiranje projekta poteka v pavšalnem znesku glede na prikazane stroške, ki jih podajo prijavitelji v poročilu o opravljenem delu.

Do izplačila sredstev bo upravičen tisti lastnik-izvajalec, ki je obnovil kozolec v skladu sklenjenim pogodbenim dogovorom o opravljenih aktivnostih. V njem pa je, kot smo že navedli prej, zelo pomembna zaveza, da bo lastnik v prihodnje kozolec uporabljal izključno za kmetijsko in turistično rabo. Kar pomeni, da obnovljeni kozolci ne bodo več smeli biti v funkciji oglaševanja.

Pred dvema letoma je bil slab odziv

Občina Škofja Loka že drugič objavlja takšen namenski javni poziv. Prvič ga je razpisala leta 2019 in takrat je bil, kot so navedli v županovem kabinetu, odziv relativno slab, ker so kmetje oziroma lastniki kozolcev lahko uveljavljali le (materialne) stroške kupljenega materiala, niso pa mogli uveljavljati ovrednotene vrednosti svojega materiala (lesa) in vrednosti lastnega dela. Letos bo to mogoče. Letos javni poziv razširja tudi nabor sofinanciranja obnovitvenih del in obsega tudi menjavo strehe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.