Gorenjska
2297 ogledov

Direktor Klinike Golnik bo vodil zdravstveni svet

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se je z direktorjem Alešem Rozmanom pogovarjal o delu bolnišnice in njenih kadrovskih ter prostorskih izzivih.

Minister Janez Poklukar se je najprej zahvalil zaposlenim v Kliniki Golnik, da so v teh težkih časih omogočili obravnavo vseh bolnikov, ki so potrebovali oskrbo, vodstvu pa za organizacijo ne le na ravni bolnišnice, ampak v sodelovanju z ostalimi tudi na ravni celotne države. »Direktorja Rozmana sem zaradi poznavanja sistema in odlične strokovnosti, s katero se je izkazal tudi pri sodelovanju v strokovni skupini, danes povabil k vodenju zdravstvenega sveta, ki bo imenovan v prihodnjih dneh,« je dodal minister. Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman je njegovo povabilo že sprejel, se mu zahvalil za zaupanje in poudaril, da bo storil vse, kar bo v njegovi moči, za izboljšanje sistema.

Rozman je sicer že večkrat poudaril nujne spremembe na področju zdravstvenih poklicev, s katerimi bi ti mladim postali zanimivejši in ki bi omogočile nadaljnji razvoj ter strokovni napredek. »Vse to bi vodilo do kakovostnejših in varnejših storitev ter krajših čakalnih vrst. Tako imamo sedaj veliko upanja za prihodnost," je izpostavil Rozman in dodal, da bodo po najboljših močeh podprli te napore, lastne dobre prakse posredovali drugim in od njih sprejemali dobre ideje.

 

Na Golniku le še en covid oddelek

Na Kliniki Golnik imajo trenutno v skladu s programom postopnega zapiranja covid oddelkov odprt en oddelek za bolnike s covidom-19, v karanteni pa imajo tudi en redni oddelek, saj so pred približno desetimi dnevi zabeležili vdor novega koronavirusa. Zaradi velike nalezljivosti so posumili na angleški sev, ki pa ga še niso potrdili. Večina okuženih je bila bolnikov, pa tudi dva zaposlena, ki nista bila cepljena. Na Golniku so precej zmogljivosti, ki za covid-19 trenutno niso več potrebne, že preusmerili v izvajanje rednih programov. »Lanska realizacija je bila kljub virusu na ravni bolnišnične oskrbe 97-odstotna, na ambulantni ravni pa 91-odstotna,« je povedal Rozman.

 

Do konca leta 2023 nov izolacijski oddelek

Na današnjem obisku ministra so posebej govorili o izzivih, pred katerimi je Klinika Golnik, med katerimi bosta ključna zagotavljanje zadostnega kadra in ustreznih prostorov. »Na Golniku bomo predvidoma do konca leta 2023 zgradili izolacijski oddelek s petimi etažami in skoraj 9000 kvadratnimi metri uporabnih površin. Projekt, za katerega pričakujemo 25 milijonov evrov kohezijskih sredstev, je v pridobivanju vse potrebne dokumentacije. V delujoči stavbi namreč prostora za izolacijski oddelek nimamo, saj smo že sedaj primorani določene aparature imeti kar na hodniku,« je povedal Rozman. Sprva so sicer načrtovali obnovo stare stavbe, a je ta v tako slabem statičnem stanju, da sta cenejša njeno rušenje in novogradnja izolacijskega oddelka.

"Izolacijski oddelek bo ključnega pomena, saj je velika večina naših pulmoloških bolnikov v zimskem času podvržena takim ali drugačnim okužbam," je dodal Rozman. V njem bodo uredili sodoben mikrolaboratorij za tuberkulozo, kakršnega Slovenija kot edina država na Balkanu še nima. V luči rezistentnih bakterij bodo uredili izolacijski oddelek za tuberkulozo. Prav tako bodo vzpostavili oddelke za izolacijo, ki jih bo mogoče uporabljati za izbruhe covida-19 ali gripe.

 

Minister še naprej poziva k upoštevanju ukrepov

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob današnjem obisku Klinike Golnik komentiral tudi aktualne epidemiološke razmere. Kot je izpostavil, se krivulja padanja števila primerov novega koronavirusa ustavlja. Čeprav je danes po dolgem času v bolnišnicah manj kot 500 bolnikov s covidom-19, pa je zlasti v luči novih različic še naprej potrebna previdnost in spoštovanje epidemioloških ukrepov. Kot ključno za premagovanje epidemije je minister izpostavil cepljenje, zato poziva ljudi, naj se v čim večjem številu odločijo zanj. Njegov apel je v teh dneh še posebej namenjen zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, za katere se začenja množično cepljenje. Minister se zaveda, da bo cepljenje velika dodatna obremenitev za zdravstvene ustanove, zlasti zdravstvene domove. Kot je izpostavil, je treba sedaj zdržati, da potem pridejo razbremenitve.

Komentarjev 14
  • ántihojsar 09:58 08.marec 2021.

    Jebi se fašist pokvarjen. Je še premalo žrtev, jih želite še več z vašo prevaro stoletja

  • Mesija_se_vraca 09:56 08.marec 2021.

    Bogata nagrada za vse laži, ki jih je nasvinjal v zadnjem letu

  • CORONABUCI 09:53 08.marec 2021.

    https://www.facebook.com/101017414921399/photos/a.101050924918048/313538890335916/?__cft__[0]=AZXiEcY-Mm72TFSZiEGfL_Oa-7EdfuZbK0Y0folPuKTIw-QP-wSELtXLFvuK3HhPsma-kYXxlspJ_vx4ax9F9c40TmXJRGJWpSOhnQKfJfYcGkAhlw2z7SNDhJcbO-zQV5ddU8FkLaLMxCcO4VyBd0d_UTrLp0hYN_FQBEd9Aela2w&__tn__=-UK-R