Gorenjska
1097 ogledov

Dirkač na avtocesti

Saša Despot
Gorenjski policisti so včeraj ujeli zelo hitrega voznika.

Gorenjski prometni policisti so včeraj obravnavali voznika, ki je na avtocesti vozil s hitrostjo 217 km/h. »Taka vožnja je zelo tvegana in nevarna, voznik pa bo imel veliko težavo obvladati vozilo, če pride do nepričakovane situacije, ki je lahko že premik drugega vozila iz enega na drug prometni pas. Prehiter voznik mora takrat narediti vrsto vozniških manevrov samo zato, da se mu izogne. Če vmes pride do trčenja, bo verjetno hudo. Zato opozarjamo na prilagojeno hitrost vožnje in upoštevanje omejitev hitrosti. Ceste niso dirkališče, niti niso testne površine, kjer bi kdorkoli preizkušal zmogljivost svojega vozila. Preveč je težkih posledic in smrti, ki jih povzroči ravno ta dejavnik in nerealno razmišljanje, da bo vsak že nekako reagiral, da bo preprečil nesrečo. Dejansko je zelo verjetno ne bo,« so ob tem zapisali na Policijski upravi Kranj. Ob tem so dodali, da bodo policisti z nadzorom še nadaljevali.

 

Tudi smučarske in sankaške nesreče

Policisti  so  v minulih dneh obravnavali eno nesrečo na smučišču in eno  na  sankališču.  Pri smučarki gre za padec in poškodbo roke brez tuje  krivde,  pri  sankačici pa za poškodbo noge. Med sankanjem je z nogo  trčila  ob  bankino  in  padla  iz  sank.

Gorenjski policisti  so v  letošnji  smučarski  sezoni obravnavali okoli 30 nesreč smučarjev.  V  skoraj vseh primerih so padli sami. Med njimi je bilo 10 otrok, pri katerih je v sedmih primerih podan sum na težje poškodbe,  večinoma  zlome.  »Na  splošno  pa do nesreč prijaha zaradi neprilagojene  hitrosti smučanja glede na znanje, poznavanja proge in razmer  ter  zaradi utrujenost in zdrsov. Pozivamo k varnemu smučanju in  upoštevanju  pravil  varnega smučanja, kar oboje bistveno znižuje možnost padcev in nesreč. Posledice pa bistveno zmanjša tudi zaščitna oprema.  Čelada  je  obvezna  do  vključno  14.  leta  starosti, zelo priporočljiva  pa  tudi  za odrasle. Navsezadnje kot edini kos opreme varuje glavo,« so opozorili na PU Kranj.

Jutri pa se nadaljuje tudi akcija »Šolar na smuči« s panogo alpsko smučanje. Dogodki   bodo  potekali  na  petih  smučiščih,  vsak  dan  na  enem. Vključenih  je preko 2.500 četrtošolcev. Jutri, 14. februarja, bodo otroci smučali  na  Krvavcu, na smučišču pa bo prisoten tudi policist smučar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.