Gorenjska
401 ogledov

Dnevi Škofjeloškega pasijona

Škofjeloški pasijon arhiv Občina Škofja Loka
Z razstavo na Mestnem trgu v Škofji Loki se v petek, 12. marca, začenjajo Dnevi Škofjeloškega pasijona. Posvečeni so 300. obletnici, odkar je pater Romuald v kapucinskem samostanu napisal besedilo pasijona Processio Locopolitana. Že oktobra lani so zaradi epidemije koronavirusa odpovedali uprizoritve, ki bi jih morali izvesti med 21. marcem in 11. aprilom s približno 1000 sodelujočimi. Zaradi negotovosti so jih preložili na leto 2022.

Do 25. aprila si bo tako mogoče na Mestnem trgu na velikih panojih ogledati predstavitev Škofjeloškega pasijona, v Oknu Loške hiše pa video projekcijo Škofjeloškega pasijona. Do 14. aprila bo v Sokolskem domu razstava fotografij z uprizoritev, tam pa bodo predvajali  tudi dokumentarni film Arheologija pasijonske knjige.

Več dogodkov bo na spletu: prvi bo ta petek ob 19. uri v organizaciji Knjižnice Ivana Tavčarja. Na svoji Facebook strani bo knjižnica pripravila pogovor z bratom Jožkom Smukavcem, predstojnikom Kapucinskega samostana Škofja Loka.

En teden pozneje, 18. marca, bosta Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka prav tako na spletu predstavila publikacijo Pasijonski doneski 2021/16. Kot zadnji spletni dogodek je 22. aprila predviden Romualdov dan, na katerem bodo govorili o jeziku in govoru v Škofjeloškem pasijonu.

Predvidoma 27. marca dopoldne bodo pripravili pasijonske delavnice na Mestnem trgu, pri cerkvi sv. Jakoba na Cankarjevem trgu pa bodo izdelovali butaro velikanko.

Po predhodnem dogovoru si bo mogoče od 20. marca oziroma 25. marca naprej ogledati pasijonske jaslice v Nunski cerkvi in cerkvi v Crngrobu.

Aprila pa bodo, točen datum in kraj še ni znan, na slavnostnem dogodku odkrili spominsko obeležje, posvečeno 300. obletnici Škofjeloškega pasijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.