Gorenjska
1411 ogledov

Dnevno varstvo starejših vse bolj pomembno

Anže Krže/Mediaspeed
Na Planini v Kranji so uradno odprli nove prostore za dnevno varstvo starejših.

Po dobrih dveh letih od nakupa nekdanje poslovalnice Mercator, ki ga je Mestna občina Kranj (MOK) kupila s pomočjo evropskih sredstev in temeljito obnovila, je objekt skorajda nared za povsem drugo dejavnost – za dnevno varstvo starejših, ki ga bo izvajal Dom upokojencev Kranj. Obnovljena stavba je uporabno dovoljenje pridobila konec julija, avgusta jo je MOK predala v brezplačno uporabo kranjskemu domu za upokojence, ki je zdaj prostore ustrezno opremil. Odpravljajo še zadnje pomanjkljivosti, tako da bodo nove prostore odprli še pred koncem letošnjega leta. V prenovljeni stavbi, znotraj katere urejajo še zadnje podrobnosti, bodo lahko izvajali aktivnosti za do 30 starejših, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe.

»V veselje, radost in ponos nam je, da danes odpiramo vrata novega, sodobno opremljenega dnevnega centra, ki stoji v urbanem okolju, v bližini je vrtec, šola, kar bo priložnost za medgeneracijsko sodelovanje. Pred nami so novi prostori, ki bodo nudili optimalne pogoje za kakovostno izvajanje aktivnosti, ki bodo prilagojene uporabnikovim zmožnostim, potrebam in interesom. Pomembna pa je tudi vsebina in odgovornost tukaj zaposlenih je, da bodo naši uporabniki na dnevni ravni začutili domačnost, sprejetost in varno preživljanje dneva,« je ob odprtju povedala direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar.

»Izboljšujemo razmere za starejše občanke in občane, uresničujemo zastavljeno v strategiji varstva starejših za obdobje 2020–2024, med drugim deinstitucializacijo: starejši ostajajo dlje v svojem domačem okolju, saj se le dnevno vključujejo v aktivnosti DUK. Poleg tega so novi prostori na samostojni lokaciji, torej izven doma za upokojence. Povpraševanja po tej storitvi je res veliko, DUK zdaj že izvaja to aktivnost za 33 uporabnikov, kaže pa, da bodo kapacitete tudi tukaj nemudoma zapolnjene. Zaupamo pa tudi v dobro delo kranjskega doma za upokojence,« je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec. Dobrega sodelovanja pa si ob tem na MOK nadejajo tudi v naslednjem, še večjem projektu, gradnji novega doma za starejše na Zlatem polju.

Na odprtju je bil prisoten tudi predstavnik ministrstva za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Primož Siter. »Zelo veseli smo druženja na zaključku tako lepega projekta, ki pooseblja to dolgoživo družbo. Verjamem, da je pred nami še veliko dobrih novic iz Kranja, veseli smo, da smo del te uspešne zgodbe, veselimo se življenja tega dnevnega centra, tudi gradnje novega doma za starejše. Vrata kabineta ministra so odprta za vse, ki si želijo v tej solidarnostni prihodnosti igrati kakršno koli vlogo,« je poudaril Siter.

Dober milijon evrov vreden projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s 350.000 evri, vložek MOK pa je nekaj manj kot 700.000 evrov. Na odprtju obnovljenih prostorov je minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek ob tem povedal: »V Kranju s temi sredstvi znajo ravnati. S projekti, kot so nedavno odprta Kovačnica, nova Glasbena in baletna šola ter danes še Dnevno varstvo starejših, dokazujejo, da znajo poskrbeti za vse generacije. Mestna občina Kranj bo tudi v naslednji finančni perspektivi prejela kar obsežen sveženj in sem prepričan, da bo denar dobro naložen, v boljšo kakovost življenja vseh generacij občank in občanov.«

 | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.