Gorenjska
1022 ogledov

Do leta 2030 naj bi nadgradili vso gorenjsko železniško progo

gorenjska železniška proga M. Ha. Gorenjska železniška proga.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je danes skupaj s predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo in izvajalci del v Otočah obeležil začetek nadgradnje gorenjske železniške proge. Kot je povedal, je prenova odsekov od Kranja do Lesc šele začetek. Načrtovana je prenova še drugih odsekov, v prihodnje pa tudi dvotirnost in povezava do Brnika.

Letos mineva 150 let od odprtja gorenjske železniške povezave, proga pa je bila nazadnje celovito prenovljena pred 40 leti.
"Na ministrstvu želimo krepiti železniški promet na Slovenskem tako zaradi trajnostne mobilnosti kot zaradi zavedanja, kako pomembno je to za slovensko gospodarstvo," je dejal minister Jernej Vrtovec. Prepričan je, da bodo tudi ljudje bolj množično uporabljali železniški promet, če bo ta hitrejši in učinkovitejši. Zato je po njegovih besedah treba posodobiti železniško infrastrukturo in vlake.

V izdelavi so študije, s katerimi iščejo tudi možnosti sekanja železniških prog, skrajševanja potovalnih časov in umeščanja dvotirnosti. To nameravajo med drugim zagotoviti do Domžal, Kamnika in Kranja. V načrtu je tudi povezava do brniškega letališča. Prav tako sta načrtovani prenova škofjeloške železniške postaje z izdelavo podvoza na Trati in nadgradnja celotne gorenjske proge.

"Na Gorenjskem je železniška infrastruktura res dotrajana. To je sedaj prvi korak in naslednji bodo sledili v naslednjih letih," je napovedal minister. Najprej so se lotili prenove najbolj dotrajanih odsekov od Kranja do Podnarta in od Podnarta do Lesc. Dela v vrednosti 96 milijonov evrov potekajo sočasno s prenovo in zaprtjem železniškega predora Karavanke.

Proga med Kranjem in Jesenicami je zaprta od začetka tega meseca, promet po njej pa naj bi znova stekel junija. "V interesu nam je, da z deli čim prej končamo," je poudaril Vrtovec. Dodal je, da je tudi za Luko Koper pomembno, da se ta prometna žila ohranja in Slovenija ne izgubi pomembnih železniških tokov.

Vodja sektorja za investicije v železnice na Direkciji RS za infrastrukturo Dejan Jurkovič je pojasnil, da so se v tej prvi fazi nadgradnje gorenjske železniške proge osredotočili na dela na sami progi, ki jih je mogoče izvesti samo ob njenem popolnem zaprtju. Pozneje bodo prenovili tudi železniške postaje na prenovljenih odsekih, prav tako pa je načrtovana nadgradnja še drugih odsekov gorenjske proge vse od Ljubljane do Jesenic.

"Naslednje leto bomo začeli z razpisom za izdelavo projektne dokumentacije za drugo fazo in takoj po letu 2022 si bomo na direkciji skupaj z ministrstvom prizadevali, da bomo pristopili k tej naslednji fazi," je povedal Jurkovič. Sama prenova bo sicer odvisna tudi od finančnih virov, vendar pa Jurkovič računa, da bo tudi druga faza zaključena v tem desetletju.

Šele v drugi fazi bo možna tudi izgradnja novih podvozov ob leški in žirovniški železniški postaji, ki si ju krajani še posebej želijo. Bodo pa v radovljiški občini že v tej fazi v okviru prenove odseka Podnart-Lesce pristopili k urejanju drugih podvozov in nadvozov. Skupaj bo Občina Radovljica v ureditev spremljajoče infrastrukture v treh letih vložila okoli šest milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.