Gorenjska
905 ogledov

Že dve leti brez in nič ne kaže, da bi se kaj izboljšalo

Zdravstveni dom Kranj M. Ha. Obvestilo na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj
Pred dobrim tednom je Kranjčanka Maja Kalan Pongrac z javno objavo svojih dnevniških zapiskov opozorila na dostopnost primarnega zdravstva in težave z radiologijo na Gorenjskem. Kljub hudim zdravstvenim težavam so namreč 36-letnico pošiljali od Zdravstvenega doma Kranj do urgence Splošne bolnišnice na Jesenicah in nazaj. A zaenkrat nič ne kaže, da bi se razmere lahko izboljšale.

Negativni rezultat na okužbo s covidom je prišel peti dan, šele osmi dan pa so v Kranju po pregledu z ultrazvokom v zasebni ambulanti ugotovili vzrok hudih zdravstvenih težav. To se razbere v dnevniških zapiskih Maje Kalan Pongrac, ki jih je delila po spletu, in so močno pretresli slovensko javnost. Med drugim pa je mogoče prebrati, da ji v kranjskem zdravstvenem domu niso opravili ultrazvoka, ker da nimajo tega aparata. In še, da potem, ko je že bila prej tudi na jeseniški urgenci, ji tam niso naredili ultrazvoka, ker da je bila tam ponoči in imajo tam le enega radiologa.

V javnosti je bilo veliko odzivov, naklonjenih Kranjčanki, ki je opozorila na težave, odzval se je celo minister za zdravje. Več vprašanj pa je dobesedno obviselo v zraku. Direktorico Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura smo zato zdaj še enkrat, tudi glede na to, da je preteklo nekaj časa, vprašali, ali se ne bi moralo glede na to kar se je zgodilo Maji Kalan Pongrac, potrebno kaj spremeniti oziroma ali so že kaj ukrenili, da do takih težav ne bi prihajalo v prihodnje.

Ni bilo nobene napake

Lili Gantar Žura, dr. med. spec. spl. in urg. med. dela, vodi Zdravstveni dom Kranj od leta 2007, kot urgentna zdravnica dela tudi v prehospitalni enoti. Razložila je: »Bolečine v trebuhu so diagnostično zelo težavne in tudi zelo zahtevne in zapletene. Od nas je bila pacietka poslana naprej z reševalnim vozilom preko dežurne ambulante v 24 urah, torej smo jo obravnavali urgentno brez COVID testa. Je pa res , da je bil 'naval' na COVID testiranje ravno v tem času zelo velik in smo takoj odreagirali in v nekaj dneh povečali ure za testiranje.«

Specialist radiolog v SB Jesenice in v Lonu

O tem, kako to, da zdravstveni dom četrtega največjega slovenskega mesta nima ultrazvočnega aparata, pa je direktorica pojasnila, da so ultrazvočne preiskave prenehali delati že pred dvema letoma zaradi kadrovskih težav. Na spletni strani zdravstvenega doma je tako samo z rdečimi črkami napisano, da do nadaljnjega ultrazvočnih preiskav ne opravljajo.

»Zdravnikov radiologov žal ni. Imamo stalen razpis. Primanjkuje  zdravnikov na vseh področjih, na kar že dolgo opozarjamo pristojne. Prosili smo KC oddelek za radiologijo , da bi nam pomagal, pa ni bilo odziva,« je odgovorila.

Na našo opombo, da očitno pa teh težav nima zasebnik v Kranju (v dnevniških zapiskih Maje Kalan Pongrac je omenjena zasebna ambulanta v kranjskem Lonu, to je Ultrazvok d.o.o., katero vodi specialist radiologije, ki je delno zaposlen tudi v Splošni bolnišnici Jesenice. V Kranju pa v tej zasebni ambulanti delata poleg njega še dva specialista radiologije, op. a.) je direktorica zdravstvenega doma navedla, da »ne moremo zaposliti zdravnika kot s.p. ker smo javni zavod. Tisti , ki so prosti na trgu, delajo preko sp-ja, koncesionar jih lahko zaposli,« je razložila.

Prostorske in kadrovske težave

Ne le o kadrovskih, pač pa tudi prostorskih težavah je direktorica zdravstvenega doma, ki oskrbuje 80.000 prebivalcev (ne le občane MO Kranj, ampak tudi občane sosednjih občin) nazadnje obsežno informirala kranjske mestne svetnike konec januarja letos. Takrat je napovedala, da bodo prostorsko stisko skušali rešiti tako, da bodo odpovedali najemne pogodbe ter prostore zapolnili s svojimi dejavnostmi. Do leta 2024 bo pogoje za upokojitev izpolnilo 15 zdravnikov. Pomanjkanje kadrov pa da bodo poskušali rešiti z zdravniki iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije, vendar se zapleta pri kvotah za tuje zdravstvene delavce na državni ravni in razpisov za specializacije, ki so v rokah zdravniške zbornice.

Objavljamo izsek iz dobesednega zapisnika 13. seje mestnega sveta Mestne občine Kranj z dne 31.1.2020, ki je objavljen na spletni strani občine. Na tej seji je direktorica Lili Gantar Žura govorila o problematiki Zdravstvenega doma Kranj. V zvezi s tem njenim poročilom mestni svet ni bil sprejel nobenega sklepa.

»Tudi pri rentgenologih imamo težave, čeprav mi zagotavljamo rentgensko slikanje nemoteno. S tem, da sta dve zdravnici dali odpoved, verjetno zaradi premajhnega plačila, vsaj tako sta meni rekli, ker sedaj delata preko s.p.-ja tudi pri nas oziroma delata na podjemno pogodbo. Ampak pač nimamo zaposlenega. Rentgenologov tudi ni na terenu, tako da sem poslala prošnjo vsem bolnicam, če bi lahko sodelovali z odčitavanjem slik ali pa ultrazvoku, pa žal mi jih lahko plačamo samo toliko, kot določajo, ne moremo iti čez ceno. Za tako ceno pa nobeden ni pripravljen delati. Ultrazvok smo pa začasno prepustili koncesionarju, ki dela na območju Kranja. Nimamo pa težav z opremo, kajti imamo dva zelo sodobna in digitalizirana rentgenska aparata in pa seveda nov zobni rentgen, ki je tudi zelo dober.«


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.