Gorenjska
1074 ogledov

Do poletja končana prva faza kanalizacije

Peter Šalamon
V Lazah v Stražišču izgradnja kanalizacije poteka po načrtih.

Mestna občina Kranj (MOK) si je od leta 2014 prizadevala za izgradnjo kanalizacijskega omrežja na območju industrijske cone (IC) Laze, kar je pred slabim letom tudi začela uresničevati, potem ko je gradbeno dovoljenje zanjo postalo pravnomočno. Na območju Laz do sedaj namreč ni bilo fekalne kanalizacije. Lastniki poslovnih objektov in stanovanj so odvod fekalne vode reševali parcialno, večinoma je vsa voda speljana v greznice, kjer pronica skozi netesne stene.

Trenutno se izvaja 1. faza izgradnje kanalizacije, končana bo predvidoma do poletja. Obsega gradnjo kanalizacije in ostale infrastrukture znotraj IC Laze in izgradnjo zadrževalnika fekalne kanalizacije pri Sorški reki. To pomeni, da fekalna kanalizacija po končani drugi fazi v deževnem času ne bo obremenjevala sistema, kar je bila bojazen občanov. Investicija je vredna 625.000 evrov.

V projektiranju je že 2. faza, izvedba pa je predvidena po pridobitvi gradbenega dovoljenja. V drugi fazi se bo zgradila povezava med zadrževalnikom in obstoječo kanalizacijo na Ješetovi ulici ter infrastruktura od zadrževalnika do Ješetove ulice. Zanjo so v proračunu že predvidena sredstva. Za celoten projekt je sicer tako v proračunu za leto 2022 kot tudi 2023 predvidenih po dobrih 900.000 evrov.

Da je gradnja fekalne kanalizacije nujna so potrdile tudi ugotovitve vzorčenja in preiskave vode ter sedimenta na tem območju, ki jih je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ta je analiziral vodo iz štirih odvzemnih točk v območju jezerca Račnjak nad industrijsko cono in vodo iz potoka Žabnica pod cono. Analize so pokazale, da sta vira onesnaženja vode različna. Pod cono na območju potoka Žabnica je bila tako po ugotovitvah voda onesnažena prav s fekalijami.

Nad samo cono pa so vzrok onesnaženja stara bremena nekdanje kranjske industrije. MOK tako že rešuje udi problematiko starih bremen kranjske industrije. Nadaljuje z aktivnostmi, ki jih je skupaj z lokalnimi prebivalci in Ministrstvom za okolje in prostor prepoznala kot bistvene pri reševanju okoljske škode na območju industrijske cone. MOK v sodelovanju z ministrstvom pripravlja sanacijski načrt, na podlagi katerega bi uredila območje jezerca Račnjak, ki je onesnaženo z industrijskimi odpadki.

Odplake iz Industrijske cone Laze | Avtor:

Da je v bližnji prihodnosti potrebna ureditev cone, saj je njena infrastruktura neprimerna in zastarela, se zavedajo tudi tamkajšnji podjetniki. Ti so na MOK poslali pobudo za pripravo Občinskega prostorskega načrta, na podlagi katerega bi MOK cono modernizirala in jo naredila uporabnikom prijaznejšo in čistejšo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.