Gorenjska
563 ogledov

Dobre 4 milijone več sredstev

Kranjski svetniki se bodo na januarski seji lotili tudi rebalansa proračuna za letošnje leto. Tako na strani prihodkov kot odhodkov je ta od sprejetega višji za dobre 4 milijone evrov.

Kranjski mestni svetniki so proračun za leto 2021 sprejeli decembra 2019. Zaradi številnih dejavnikov pa je sedaj potrebno sprejeti njegov rebalans. Kot pojasnjujejo na Mestni občini Kranj, lani niso uspeli realizirati vseh načrtovanih postavk, ker se zaradi menjave vlade in epidemije soglasja in pogodbe o sofinanciranju niso podpisovale, zato so se projekti zamaknili v prihodnost. »Treba je tudi upoštevati, da se trenutna finančna perspektiva EU zaključuje z letošnjim letom in da so določeni projekti vezani nanjo. Tako občina – kot tudi država na splošno – v prejšnjih mandatih ni bila najbolj uspešna v črpanju teh sredstev, zato je največji pritisk za sofinanciranje prav na proračunu 2021,« so zapisali na občini.

 

4 milijone več prihodkov

Občinska uprava je načrtovala, da bodo letošnji prihodki slabih 64 milijonov evrov, a se je izkazalo, da jih bo za slabih 68 milijonov. Med drugim so za 1,9 milijona višji predvideni davčni prihodki. Pri sprejemanju proračuna so namreč razpolagali s podatkom o povprečnini v višini 588,30 evrov. Država je le-to lani nato zvišala na 628,20 evrov. Močno, za kar 2,4 milijona, pa se povečujejo transferni prihodki. Na to bistveno vplivajo predvsem povečani predvideni prihodki projekta Gorki, poleg tega pa še prihodki v okviru projektov Prizidek telovadnice na Osnovni šoli Staneta Žagarja, Urbana prenova Kranja 1, Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save 1. sklop, Dnevno varstvo starejših Planina ter Tehnična in druga dokumentacija.

 

Po drugi strani pa se prihodki na nekaterih projektih znižujejo. To velja za energetsko sanacijo občinskih objektov, dozidavo vrtca Kokrica, trajnostno mobilnost in obnovo nekaterih cest. Izvedba večine teh se namreč zamika v prihodnja leta, medtem ko so na področju trajnostne mobilnosti nekateri projekti uvrščeni v podprojekte in ne več v sam projekt Trajnostna mobilnost. Za dobra 2 milijona evrov se znižujejo tudi nedavčni prihodki. Na to bistveno vpliva za 1,1 milijon nižji prihodek iz naslova komunalnih prispevkov. Pri pripravi proračuna so namreč predvidevali tudi prihodek zaradi izgradnje stanovanjskega naselja Ob Savi, ki ga bo gradil Stanovanjski sklad, a dela letos ne bodo zaključena. Kot so pojasnili na kranjski občini, si obetajo čimprejšnjo gradnjo. Še letos pa bi radi pridobili gradbeno dovoljenje za infrastrukturo v okolici soseske.

 

Občina si v letošnjem letu obeta kar nekaj sredstev iz evropske unije in drugih držav. Ta se v rebalansu povečujejo za dobrih 3,5 milijona evorv, od tega za 1,6 milijona v okviru strukturnih skladov ter 1,9 milijona v okviru kohezijskega sklada. Poleg tega v okviru programa Interreg Transnational Programe za projekt AGORA pričakujejo slabih 30 tisočakov, v okviru projekta Tehnična in druga dokumentacija pa bodo od Evropske investicijske banke prejeli dobrih 944 tisočakov ter iz istega vira dobrih 40 tisoč za projekt Energetska zasnova Kranja.

 

Več denarja za nekatere investicije

V rebalansu kranjskega proračuna bodo za dobre 4 milijone višji tudi odhodki. Večina tega denarja bo namenjenega investicijam. Investicijski odhodki so tako višji za 3,1 milijona evorv.  Največ dodatnih sredstev bo namenjenih prizidku telovadnice na Osnovni šoli Staneta Žagarja, urbani prenovi Kranja, rekonstrukciji ceste Breg-Mavčiče, projektu Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save - 1. sklop in nadaljevanju projekta kolesarskih povezav.  Več denarja bo namenjenega tudi investicijam Zavodu za turizem in kulturo, sofinanciranju obnove objektov nepremične kulturne dediščine ter investicijam v Zdravstveni dom in v krajevnih skupnostih.

 

Za nekatere investicije pa se sredstva tudi znižujejo, med drugim za izgradnjo komunalne infrastrukture v Čirčah in Hrastju, rekonstrukcijo Savske ceste, komunalno ureditev Industrijske cone Laze in obnovo ceste Kranj-Hrastje. Večina teh projektov namreč ne bo izvedenih oziroma se prestavljajo v prihodnja leta. Za 1,5 milijona so nižji tudi investicijski transferi. Največ se zmanjšujejo v okviru projekta Energetska sanacija občinskih objektov, ki ne bo v celoti realziran v tem letu, ter za obnovo letnega kopališča. S slednjo bodo namreč začeli šele prihodnje leto.

 

Še v prvi polovici leta nova proračunska seja

Na Mestni občini Kranj že načrtujejo tudi sprejetje proračunov za leti 2022 in 2023. Prizadevajo si, da bi predloge dokumentov pripravili še pred poletjem. »Letos bomo začeli s ciklom participatornega proračuna. Zaradi slovenske proračunske zakonodaje je nujno en cikel zajeti oziroma planirati v proračunih dveh let. Tako bodo letos narejene delavnice, zbiranje predlogov in v drugi polovici leta glasovanje. V začetku prihodnjega leta sledi izvedba projektov. V drugi polovici leta  2022 pa se začne nov participatorni cikel s predlogi in glasovanjem,« so še pojasnili na kranjski občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.