Gorenjska
251 ogledov

Dogodek je tu, dogodek imate v mestu!

V Prešernovem gledališču Kranj (PGK) se bo začel 51. Teden slovenske drame.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira že dobrega pol stoletja. »Zelo sem ponosen na vse svoje notranje in zunanje sodelavce, ki so v težkih in nepredvidljivih pogojih pripravili tako zelo ambiciozen in živ, poln program festivala. Čakajo nas odlične predstave in zelo zanimivi spremljevalni dogodki. Mislim, da po žal odpadlem 50. festivalu ta odločno stopa v drugo petdesetletje,« je letošnji Teden slovenske drame pospremil direktor PGK Jure Novak.

 | Avtor:

Selektor letošnjega festivala je Rok Andres, ki mu je kljub epidemiji in okrnjeni gledališki dejavnosti uspelo ogledati kar 38 uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih predlogah. Kot ugotavlja, kondicija slovenske dramske ustvarjalnosti, kljub neugodnim okoliščinam, ni upešala. »Z današnje perspektive lahko rečem, da je leto 2020 manj usodno vplivalo na njen napredek, estetski naboj in družbeno vlogo, kot sem se bal ob oddaji selekcije na začetku letošnjega leta. Osrednji poudarek programa za 51. TSD je raznolikost. S časovne distance lahko rečem, da je program nekakšen prerez raznolikih pristopov, procesov, generacij, estetik in producentov. V selekciji tekmovalnega in spremljevalnega programa ter spletnih projektov se kaže kar najširši razpon načinov uprizarjanja slovenske dramatike.«

V selekcijo tekmovalnega programa je selektor uvrstil šest uprizoritev, in sicer Škofjeloški pasijon v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, v režiji Jerneja Lorencija; Jazz v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, v režiji Nejca Gazvode; Gejm  v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, v režiji Žige Divjaka; Nova rasa  v izvedbi SNG Drame Ljubljana, v režiji Matjaža Zupančiča; Pošta  v izvedbi Drame SNG Maribor, v režiji Juša A. Zidarja ter Sedem vprašanj o sreči  v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, v režiji Tomija Janežiča. Slednja predstava na festivalu zaradi objektivnih razlogov producenta sicer ne bo odigrana. Ob tem je selektor v spremljevalni program uvrstil še pet predstav, prikazali pa bodo tudi tri projekte spletnega programa. Zelo pester bo tudi dodatni program, ki bo ponudil številne okrogle mize, razprave in koncerte.

Letos bodo na sklepni slovesnosti 51. Tedna slovenske drame, ki bo 13. novembra, podelili osem nagrad. Poleg že ustaljenih letos podeljujejo še tri nove nagrade, in sicer nagrado Tedna slovenske drame za najboljšo igralko, nagrado Tedna slovenske drame za najboljšega igralca in posebno nagrado Tedna slovenske drame po izboru žirije. Strokovna žirija v sestavi Srečko Fišer, Matej Bogataj in Amelia Kraigher je že do konca februarja opravila svoje delo in med šestintridesetimi prispelimi besedili za nagrado Slavka Gruma nominirala 4 besedila. Na koncu je soglasno razglasila dobitnico Grumove nagrade, ki je Maja Šorli z besedilom Tega okusa še niste poskusili. Znana je tudi dobitnica nagrade za mladega dramatika 2021. Na natečaj je letos prispelo enajst besedil. Žirijo je najbolj prepričalo delo Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković. Prav tako pa je že od pomladi znan prejemnik Grün-Filipičevega priznanja, ki ga Teden slovenske drame že od leta 1979 bienalno podeljuje za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije. Tudi letošnjega nagrajenca Milana Ramšaka Markovića je izbrala že omenjena strokovna žirija.

Maja Šorli | Avtor: Helena Grahek Maja Šorli Helena Grahek

Gledališki festival bosta nocoj slovesno odprla podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo Barbara Koželj Podlogar. Na uvodni prireditvi bodo tudi slovesno podelili nagradi z odpovedanega 50. Tedna slovenske drame, in sicer Tjaši Mislej nagrado Slavka Gruma 2020 za besedilo Naše skladišče ter Varji Hrvatin nagrado za mladega dramatika 2020 za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Podelitvi nagrad bo sledila prva tekmovalna predstava festivala, uprizoritev Škofjeloški pasijon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.