Gorenjska
595 ogledov

"Dokler bo slovensko gasilstvo, individualizem ne bo prevladal"

parada, gasilci, minister za obrambo Marjan Šarec, župan Matjaž Rakovec, PGD Stražišče
1/2
Nika Vrhovnik/spletna stran ministrstva za obrambo Parada v Stražišču pri Kranju, posneto 9. julija 2022.
V Stražišču pri Kranju je danes, v soboto, 9. julija, potekala slovesnost ob 120-letnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva. Pripravili so gasilsko parado, ki je potekala od OŠ Stražišče do gasilskega doma, na slovesnosti, na kateri je sodeloval tudi kranjski župan Matjaž Rakovec, je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec.

Minister Marjan Šarec je izpostavil pomen srečevanja gasilk in gasilcev ter prebivalcev širšega okoliša, kar zadnji dve leti ni bilo mogoče. Ker je tudi sam tesno povezan z gasilstvom, je obrambni minister posebej izpostavil srčnost, voljo in predanost pomagati sočloveku kot temelju gasilstva.

Kot je dejal Marjan Šarec, "danes, ko je čas individualizma, ki ni naklonjen sodelovanju, smo prav gasilci tisti, ki temu kljubujemo na vso moč. Dokler bo slovensko gasilstvo, individualizem ne bo prevladal nad pomočjo sočloveku, nad tovarištvom do sočloveka in nad reševanjem premoženja in življenj." Opozoril je na bogato tradicijo in izjemen razvoj PGD Stražišče, pri tem pa dejal, da nikoli ne bomo vedeli imen vseh, ki so si prizadevali za razvoj stražiškega gasilstva.

parada, gasilci, minister za obrambo Marjan Šarec, župan Matjaž Rakovec, PGD Stražišče | Avtor: Nika Vrhovnik/spletna stran ministrstva za obrambo Nika Vrhovnik/spletna stran ministrstva za obrambo

Usposobjenost in opremljenost

Obrambni minister je izpostavil pomen dobre opremljenosti in spomnil, da še ni tako dolgo nazaj, ko so gasili v aluminijastih čeladah in gumijastih škornjih. Z razvojem zlasti po osamosvojitvi je danes opremljenost bistveno boljša. To po oceni ministra velja tudi za področji gasilskih taktik in strategije, saj se je tudi izobraževanje, z njim pa usposobljenost gasilcev, izjemno razvilo. "Slovenski poklicni in prostovoljni gasilec sta danes usposobljena, motivirana in vedno pripravljena priskočiti na pomoč," je nadaljeval minister in ob tem opozoril na spreminjanje narave nesreč, v katerih posredujejo gasilci, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za obrambo.

V nadaljevanju je minister izpostavil tudi pomen podmladka za razvoj gasilstva, kot tudi izjemno podporno vlogo družin gasilcev pri opravljanju njihovega dela. V PGD Stražišče so na vse te elemente izjemno pozorni, zato se jim, je sklenil minister, za prihodnost ni treba bati.

Po slovesnosti je sledila gasilska veselica.

Društvo 1. kategorije

PGD Stražišče je društvo 1. kategorije,  ustanovljeno avgusta 1902, ko je bilo v njem  20 delavnih in 25 podpornih članov. Društvo se je zlasti v drugi polovici svojega delovanja močno razvijalo.  Ob 110. obletnici je dobilo nov sodoben gasilski dom, med pomembnejše investicije v zadnjih letih pa sodijo nakup nove motorne brizgalne FOX 3 Rosenbauer, pridobitev vozila GVV 1 Iveco ter novega vozila GVM Volkswagen za prevoz moštva. Danes je PGD Stražišče eno izmed šestnajstih prostovoljnih gasilskih društev, ki sestavljajo Gasilsko zvezo Mestne občine Kranj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.