Gorenjska
218 ogledov

Dom na kranjskem Zlatem polju bo javen

Zlato polje v Kranju Marjanca Hanc
V Mestni občini Kranj živi 57 tisoč ljudi, kar 19,4 odstotka oziroma 11 tisoč pa je starejših od 65 let. Zaradi čedalje večjega števila starejših so na občini začeli oblikovati strategijo, s katero bi celostno uredili skrb za starejše. Ta trenutek za takojšnji sprejem v Dom upokojencev Kranj na Planini, ki ima 214 ležišč, čaka kar 174 starejših. Pomoč na domu, ki jo prav tako izvaja omenjeni dom upokojencev, pa mesečno prejema približno 200 Kranjčanov.

O tem, da je potrebno, da v Kranju zgraditi nov dom, že več let ni nobenega dvoma, in občina je v ta namen spremenila občinski prostorski načrt. Na Zlatem polju, blizu vrtičkov ob Osnovni šoli Franceta Prešerna, je rezervirala 9200 kvadratnih metrov zazidljivega zemljišča, katerega lastnica je tudi sicer.

V teh dneh mnoge občine in naložbeniki, med katerimi prednjačijo predvsem tuji iz Nemčije in Francije, lovijo rok 1. oktober s prijavami na razpis za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva za starejše. In tudi ti so, kot smo izvedeli, bili zelo zainteresirani, da bi jim pristojno ministrstvo, seveda v poprejšnjem dogovoru z občino, podelilo koncesijo. Toda v Kranju so se odločili za drugo pot, saj želijo imeti javen, ne zaseben dom za starejše. In ta dom bo v sklopu obstoječega Doma upokojencev Kranj na Planini.

Gradnja bo stala 11 milijonov evrov

Predvidena kapaciteta doma na Zlatem polju je 150 postelj. O tem, kdaj naj bi ga začeli graditi, še ni odločeno, verjetno pa v prihodnjih dveh, treh letih. Za dokumentacijo je lani mestni svet zagotovil 30 tisoč evrov, in projektna dokumentacije je zdaj še v izdelavi idejne zasnove. V nadaljevanju bo seveda sledilo naročilo projektne dokumentacije in pridobitev gradbene dokumentacije, pojasnjujejo z MO Kranj.

Tudi finančno konstrukcija še ni jasna, znana je le ocena naložbe za gradnjo novega doma: in ta znaša približno 11 milijonov evrov.

Prostori za dnevno varstvo v nekdanji trgovini

Ker v Kranju ne morejo križem rok čakati na novi dom, je MO Kranj junija letos kupila prostore za dnevno varstvo v nekdanjem trgovskem objektu Mercator na Planini. Ocenjena vrednost projekta je blizu pol milijona evrov. Na občini napovedujejo, da bo »dragoceno pridobitev uporabljalo predvidoma 30 starostnikov, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe, ampak si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja za določeno število ur.« Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Novi prostori naj bi bili za prve uporabnike pripravljeni prihodnje leto.

Strategija do leta 2024

O tem, kako se bodo v Kranju v prihodnje še bolj sistematično lotevali težav, ki jih prinaša čedalje hitrejše naraščanje starejših, bo razvidno že kmalu. Mestni svet bo namreč 16. septembra obravnaval gradivo z naslovom Strategija varstva starejših v Mestni občini Kranj 2020–2024. V njem je zapisano, da gradnja novega sodobnega doma za starejše, ki bo srečevališče generacij, ni dovolj. Dom upokojencev Kranj že več let pomembno blaži stiske z dnevnim varstvom, razvaža kosila, od leta 2000 naprej izvaja tudi pomoč na domu. Pri pomoči starejšim so zelo dejavni tudi prostovoljci Rdečega križa in Karitasa. A kljub temu bo treba, kot ugotavljajo pripravljalci strategije, v prihodnje še bolj razviti storitve, ki jih želijo in potrebujejo starejši za kakovostno življenje v domačem okolju.

Posebna težava je tudi plačilo domske oskrbe, saj mnogi nimajo dovolj premoženja za poravnavo stroškov. MO Kranj je denimo konec letošnjega maja doplačevala oskrbne stroške v splošnih in posebnih zavodih ter stanovanjskih skupnostih za 145 občanov. Od teh jih je bilo v splošnih domovih za starejše 86, še 59 pa v socialnih zavodih. Omenjeni občani MO Kranj so nameščeni v 38-ih institucijah po Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.