Gorenjska
2262 ogledov

Dom na Zlatem polju: mesto v malem za 14 milijonov

Zmagovalna rešitev za dom starejših v Kranju
1/2
M. Ha. Ob zmagovalni rešitvi: z desne proti levi Andrej Grdiša z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, arhitekt Aleš Žnidaršič, podžupan Janez Černe in župan Matjaž Rakovec.
Ob obisku Mestne knjižnice Kranj si lahko od danes naprej ogledate idejne rešitve za novi dom starejših, ki bo dislocirana enota Doma upokojencev Kranj. Če bo šlo po načrtih, bo novi javni dom s 150 ležišči na Zlatem polju nasproti nekdanje stavbe Gorenjskih oblačil stal že v letu 2023 in to po načrtih zmagovalne rešitve, ki so jo izdelali v ljubljanskem podjetju Multiplan arhitekti. Zelo pa je danes v Kranju odmevala novica, da Kirurgija Bitenc na Golniku ne bo gradila zasebnega doma za starejše, ampak le novo kirurško bolnišnico.

V Kranju bi ta trenutek potrebovali 300 postelj za starejše, od teh jih je nujnih 200. Na posteljo se čaka od dve do tri leta, medtem ko je Gorenjskem trenutno kar 5225 evidentiranih aktivnih prošenj za sprejem v domove starejših, je dejal župan Matjaž Rakovec. Mestna občina Kranj ima od lani sprejeto strategijo varstva starejših do leta 2024 in skladno s tem dokumentom se starejšim ponuja več storitev. Na Planini bodo tako na začetku prihodnjega leta v nekdanji trgovini uredili dnevni center za starejše, ki je bil načrtovan že letos, a je bil v epidemiji covid-19 rezerviran za rdečo cono. Zelo kmalu pa bo vzpostavljen tudi prostofer, je napovedal župan in izrazil upanje, da bi na Zlatem polju čimprej dobili sodoben dom za starejše, v katerem bo tudi oddelek za dementne. Poleg doma pa se odpirajo tudi možnosti za gradnjo varovanih stanovanj.

 | Avtor:

O tem, da se država zaveda težav in potreb, je spregovoril Andrej Grdiša, v. d. generalnega direktorja Direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo bo financiralo gradnjo doma, ki bo predvidoma stala skoraj 12 milijonov evrov. Še prej pa bodo potrebna usklajevanja z arhitekti, občina bo prenesla zemljišča, na katerih bo stal dom, v last države. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja (tega mora izbrani arhitekt pridobiti še to jesen) bo država zagotovila sredstva iz enega ali več virov, je pojasnil Grdiša. Ker gre za vrednost naložbe nad pet milijonov evrov, bo potrebno izvesti javni razpis za gradbenega izvajalca.

Pet rešitev

Na projektni natečaj za dom starejših, ki ga je konec letošnjega februarja razpisala Mestna občina Kranj, je prispelo pet rešitev. Strokovna žirija (predsednik je bil podžupan Janez Černe, člani pa so Sabrina Zaletel z občinskega urada za okolje in prostor, zunanja arhitekta David Mišič in Meta Rainer Bassin ter direkorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar) in strokovna komisija (predsednik komisije Tomaž Lanišek z občinskega urada za razvoj, pametno skupnost in projekte, članici pa Tanja Hrovat z občinskega urada za družbene dejavnosti in Tina Fleišer z občinskega urada za razvoj, pametno skupnost in projekte) pa so kot najprimernejšo izbrale rešitev ljubljanskega podjetja Multiplan arhitekti, arhitekturno projektiranje, ki so jo izdelali Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah in Vesna Vraničar.

Alešu Žnidaršiču, ki je na slovesnosti v knjižnici tudi bolj podrobno predstavil zmagovalno idejno rešitev, je tako župan Rakovec simbolično izročil 6000 evrov, predstavnikom drugo in tretje uvrščenih rešitev, to sta Ravnikar Potokar, arhitekturni biro, in podjetje Aparh, pa 4000 oziroma 2000 evrov.

Omogoča lepše poglede, večjo odprtost

Cilj natečaja je bil pridobiti najprimernejšo idejno rešitev, ki bo upoštevala zahteve iz projektne naloge, ki so jo pripravili v Uradu za razvoj, pametno skupnost in projekte, ter za arhitekturno, krajinsko-arhitekturno, konstrukcijsko, prometno in urbanistično zasnovo novega doma, s ciljem, da ustvari pogoje za kakovostno in sodobno bivanje uporabnikov storitev, obiskovalcev in zaposlenih, so pojasnili danes na predstavitvi.

Podžupan Janez Černe je poudaril, da je bilo vseh pet rešitev v vrednosti od 11,5 do 12 milijonov evrov, zelo kakovostnih, zmagovalna (ocenjena na 11,8 milijona evrov) pa je ena najlepših in najboljših, ki bi jih lahko dobili ... Pričakujemo, da bi se lahko čimprej uresničila, je dejal in nato pozneje v izjavi novinarjem razložil, da so si bile štiri rešitve precej podobne, z moderno in zelo celovito zasnovo, medtem ko je zmagovalna rešitev sestavljena iz skupnega atrija in tremi stolpiči, kar omogoča večjo odprtost prostora in lepše poglede v naravo.

Zmagovalna rešitev predvideva veliko zelenih površin in razglede na naravo iz notranjih hodnikov, objekt pa je zasnovan kot majhno mesto oziroma mesto v malem, je povedal Aleš Žnidaršič iz podjetja Multiplan arhitekti, ki je izpostavil, da so pri zasnovi iskali nov tip doma, ki bi enostavno odgovoril na covid razmere.

"Bolelo me je, kako so bili starejši med epidemijo covid-19 za steklom in niso mogli imeti stika... A prej ko slej bomo vsi tam," je dejal arhitekt Žnidaršič, katerega podjetje doslej še ni realiziralo nobenega doma za starejše, so pa že postavili oskrbovana oziroma varovana stanovanja.

V pritličju doma na Zlatem polju bo centralni hodnik kot stičišče s stranskimi ulicami. Te zaradi krožnega tlorisa omogočajo sprehajanje med različnimi dejavnostmi v pritličju (dnevni prostor, avla, kavarna, frizer, knjižnica …). Hkrati pa bo centralni hodnik omogočal hitro prilagajanje različnim razmreram, na primer za predavanja, dogodke. V nadstropjih bodo bivalne enote za starejše, obrnjene na vzhod, zahod in jug, medtem ko so v kleti predvidena parkirišča in servisni prostori.

Dva miljona bo prispevala občina

V Kranju so najprej razmišljali o gradnjo t. i. dislocirane enote Doma upokojencev Kranj s 300 posteljami, a po posvetu z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost so se dogovorili za racionalizacijo: država bo, kot je obljubila financirala dom s 150 ležišči, v ta namen pa so že vnaprej postavili tudi zgornjo finančno mejo. Mestna občina Kranj bo v projekt prispevala tri zazidljiva zemljišča v velikosti 9200 kvadratnih metrov, vredna 1,5 milijona evrov, in še pol milijona evrov za projektno dokumentacijo in izvedbo natečaja. Vlogo za gradbeno dovoljenje, katerega si obetajo še letos, bo vložil Dom upokojencev Kranj.

Težava bo dobiti ustrezen kader

Namestnica direktorice Doma upokojencev Kranj Bojana Petrovič pa je danes pojasnila, da imajo v domu na Planini, v katerem je 214 ležišč, res dolgo čakalno dobo za sprejem, a da se da veliko težav rešiti s pomočjo na domu. Kot je dejala, si veliko obetajo od zakona o dolgotrajni oskrbi. A najbolj jo skrbi, kje bodo dobili ustrezen kader, kajti v prihodnje se povsem blizu napoveduje gradnja več domov. Koliko zaposlenih točno bo v novem domu na Zlatem polju, ta hip še ni znano. Znano pa je, da namerava podjetje Comett domovi, ki je pridobilo koncesijo ministrstva, zgraditi dom za starejše s 157 mesti v Šenčurju in ga tam pozneje tudi upravljati.

Marko Bitenc ne bo gradil doma za starejše na Golniku

Na vprašanje, kako kaže gradnji še enemu zasebnemu domu na Golniku, ki ga je s koncesijo ali brez napovedoval mag. Marko Bitenc, dr. med., direktor Kirurgije Bitenc do konca leta 2022, pa je podžupan Janez Černe razložil, da tega ne bo.

Pred pol leta smo govorili z Markom Bitencem in pojasnil nam je, da namerava na 5400 kvadratnih metrov velikem zemljišču, ki ga je kupil od države na dražbi, zgraditi novo kirurško bolnišnico in dom za 150 oskrbovancev. "V časih koronavirusa so se pokazale številne šibkosti, zato načrtujemo projekt, v okviru katerega bo zagotovljena celovita zdravstvena in socialna oskrba..." je v pogovoru za Žurnal24 razkril Marko Bitenc.

A izkazalo se je, da je tam premalo prostora, in Bitenc bo zato na Golniku zgradil le novo kirurško bolnišnico, je danes pojasnil podžupan Janez Černe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.