Gorenjska
1355 ogledov

"Dovolj bo prostora za igro na prostem"

Saša Despot / Mediaspeed Od leve podžupan Janez Černe, ravnateljica Kranjskih vrtcev Urša Kejžar in župan MOK Matjaž Rakovec
Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj razstavila arhitekturne rešitve za načrtovano novogradnjo Vrtca Sonček, prispele na septembra lani razpisani projektni natečaj.

Sedanji vrtec Sonček, v katerem je trenutno 59 otrok v treh oddelkih, so zgradili leta 1950 in je nujno potreben prenove. »Ker je povpraševanje po vrtčevskem varstvu veliko, zlasti za otroke iz I. starostnega obdobja, smo se strinjali, da je zaradi majhnosti in dotrajanosti bolj kot obnova smotrna gradnja novega in večjega vrtca. V sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije smo zato razpisali natečaj in izbrali strokovno najprimernejšo rešitev za novogradnjo. V novem vrtcu bo predvidoma sedem oddelkov za približno 123 otrok, najverjetneje dva oddelka I. starostnega obdobja, en kombinirani oddelek, trije oddelki II. starostnega obdobja in avtistični oddelek,« je na razstavi enajstih prispelih natečajnih predlogov povedal župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec.

V natečajni skupini je člane MOK vodil podžupan Janez Černe, ki je povedal, da je imela ocenjevalna komisija težko delo, saj niso pričakovali tako velikega odziva in toliko dobrih rešitev. »Vendarle pa dvoma o zmagovalcu ni bilo, saj prvonagrajena rešitev ponuja točno to, kar smo iskali: čim manj poseganja v zelene površine, velike in svetle prostore v notranjosti, dovolj prostora za igro na prostem, ustrezne rešitve za parkiranje in dostop do vrtca.«

Zmagovalen je bil elaborat ponudnika OSIVNIK FABIAN ARHITEKTI, d. o. o., izdelala sta ga Tea Fabian, mag. inž. arh., in David Osivnik, univ. dipl. inž. arh., M.Arch. (IT), na današnji razstavi pa sta ga tudi konkretneje predstavila. »Izhajala sva iz tega, da se čim bolj ohrani naravne danosti okolja, v katerem se nahaja vrtec,  torej s čim manj poseganja v sedanjo situacijo, obenem pa predvidela kompaktni, večinoma leseni objekt na način, da se pritličje v največji možni meri odpira in povezuje s temi zunanjimi zelenimi površinami. Zato sva predlagala, da se parkirna mesta umakne v podzemno garažo in tako ostane dovolj prostora za igro na prostem, pešpot vodi do vhodne ploščadi, ki je obenem zunanja telovadnica, notranjost pa je razdeljena na štiri sklope, s tem, da imajo zaposleni ločen vhod in zunanji terasi, igralnice so dobro osvetljene, tudi ostala notranjost. Vodilo pri snovanju elaborata so bile racionalne in trajnostne rešitve, zlasti energetska učinkovitost, prijetno počutje uporabnikov ter kakovost in povezovanje notranjih in zunanjih prostorov – z upoštevanjem želja naročnika,« je povedala Tea Fabian.

Nove pridobitve se veselijo tudi v zavodu Kranjski vrtci. »To bo res lep, prostoren in moderen vrtec s svetlimi igralnicami in obilo prostora za igro na prostem. Vsekakor to pomeni precej boljše razmere za otroke in zaposlene v tem vrtcu, tega se seveda veselijo tudi starši otrok, pri uresničevanju projekta pa se spet nadejam dobrega sodelovanja z njimi in z Mestno občino Kranj,« je povedala ravnateljica Kranjskih vrtcev Urša Kejžar.

MOK bo zdaj z avtorjema prvonagrajene rešitve sklenila pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije. Če bo vse potekalo po načrtih, bodo še letos pridobili gradbeno dovoljenje, začetek gradnje pa načrtujejo konec letošnjega leta oziroma v začetku leta 2024. Novi vrtec bo zgrajen najpozneje v letu 2025. Ocena vrednosti investicije je nekaj manj kot 4 milijone evrov, a na občini pričakujejo evropska sredstva.z

VRTEC Gorenjska Kranj bo dobil nov vrtec
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.