Gorenjska
726 ogledov

Dražje ob nedeljah in praznikih

starejša ženska Profimedia Fotografija je simbolična.
V Mestni občini Kranj bo od 1. aprila naprej storitev pomoč družini na domu za uporabnika ob nedeljah višja za 20 centov, ob državnih praznikih in dela prostih dnevih pa bo višja za 24 centov. Cena med delovnikom ostaja za uporabnika že trinajsto leto nespremenjena.

Kranjski mestni svetniki so na včerajšnji seji dali soglasje Domu upokojencev Kranj, ki na območju občine izvaja pomoč družini na domu, in sicer tako k predlagani ekonomski ceni storitve pomoč družini na domu v višini 20,34 evra kot tudi predlagani subvenciji cene storitve za uporabnike v višini 79,3 odstotka.

Cena urne postavke omenjene storitve med delovniki ostaja za uporabnika 4,20 evra. Ob nedeljah pa se zvišuje in bo znašala 5,83 evra (nova ekonomska cena je 25,15 evra) in na praznik ter dela prost dan 6,17 evra (nova ekonomska cena je 26,62 evra).

Razliko med ceno za uporabnika in ekonomsko ceno bo poravnala občina, za kar je v letošnjem proračunu namenjenih dobrih 680.000 evrov.

Župan Matjaž Rakovec ob tem izpostavlja, da je razlika, ki jo morajo doplačati kranjske občanke in občani, najnižja med vsemi mestnimi občinami.

Vse dni v letu od 6. do 22. ure

V Mestni občini Kranj ugotavljajo, da je povpraševanja po storitvi pomoč družini na domu iz leta v leto več, a lansko leto je bilo zaradi epidemije covid-19 posebno. Oskrbovalke, ki na območju občine izvajajo pomoč na domu vse dni v letu od 6. do 22. ure, so lani opravile manj ur in tudi uporabnikov so imeli v povprečju na mesec devet manj kot denimo leta 2019, je razvidno iz gradiva, ki so ga prejeli mestni svetniki.

V letošnjem letu načrtujejo, da bo v Kranju pomoč družini na domu izvajalo 32,5 socialnih oskrbovalk oziroma ena več kot lani. Lani so oskrbovalke opravile 31.460 ur pri 248 uporabnikih, mesečno pa so v povprečju oskrbovale 172 uporabnikov. V letošnjem letu pa načrtujejo, da bodo opravile 42.900 ur pri 192 uporabnikih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.