Gorenjska
649 ogledov

Država bo dodatno pomagala tudi gorenjski regiji

BSC Kranj
V prostorih Fakultete za organizacijske vede v Kranju je potekala skupna seja Razvojnega sveta gorenjske regije za obdobje 2021–2027, ki jo je vodil dr. Ivan Šmon, in Sveta gorenjske regije, ki jo je vodil Matjaž Rakovec. Župani, predstavniki gospodarstva in nevladnih organizacij so na njej sprejeli Regionalni razvojni program Gorenjske 2021–2027.

Regionalni razvojni program Gorenjske 2021–2027 je ključni razvojni dokument regije in opredeljuje prednosti Gorenjske razvojne regije, določa njene razvojne prioritete in projekte. Obsega geografsko območje Gorenjske kot razvojne regije in vključuje 18 občin. Sam postopek priprave se je začel s Pozivom razvojnim svetom regij za začetek postopkov priprave regionalnih razvojnih programov v drugi polovici leta 2018 ter zaključil s pridobitvijo pozitivnega mnenja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo aprila letos.

Franja Gabrovšek Schmidt, vodja priprave Regionalnega razvojnega programa Gorenjske 2021–2027 na Regionalni razvojni agenciji Gorenjske, BSC Kranj, je povedala, da je delo potekalo v okviru ožje projektne skupine, v sodelovanju z občinami in člani odborov Razvojnega sveta gorenjske regije ter drugih deležnikov na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. Uvodne delavnice z odbori so bile izvedene v sodelovanju s Fakulteto za organizacijske vede Kranj, kjer je bil dokument na sejah svetov včeraj tudi sprejet. Povedala je, da so strateški razvojni cilji in razvojne prioritete regije za programsko obdobje 2021–2027 vezani na cilje evropske kohezijske politike.

Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC Kranj je predstavil nekaj ključnih regijskih projektov, ki so uvrščenih v regionalni razvojni program. Med njimi je izpostavil regionalno prostorsko planiranje, vzpostavitev pilotnih pametnih skupnosti, načrtovanje kariere, razvoj in uresničevanje talentov, razvoj hubov, mreže coworkingov in podjetniških inkubatorjev, regijsko bolnišnico, povečanje lokalne prehranske samooskrbe Gorenjske, trajnostne mobilne rešitve gorskih dolin, gorske centre 365 dni, regijsko prometno načrtovanje ter urejanje državnih in regionalnih kolesarskih povezav. »V okviru šestih strateških razvojnih ciljev, ki so: Celosten razvoj in upravljanje, Pametna Gorenjska, Gorenjska za ljudi, Zelena, nizkoogljična Gorenjska, Povezana regija, Gorenjska na svetovnem zemljevidu, je v samem dokumentu predstavljenih 65 regijskih projektov,« je povedal Šimenc.

Predsednik Sveta gorenjske regije Matjaž Rakovec je pohvalil sodelovanje med gorenjskimi župani. »Znotraj kohezijske regije Zahodna Slovenija je Gorenjska najmanj razvita regija. Ob tem ne smemo prezreti dejstva, da so tri regije - Jugovzhodne Slovenije, Savinjske in Posavje - uvrščene v manj razvito vzhodno kohezijsko regijo, po bruto domačem proizvodu pa je njihov razvojni položaj višji od gorenjskega,« je dodal Rakovec.

Robert Drobnič, vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za regionalni razvoj na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je povedal, da je v aprilu Ministrstvo podalo pozitivno mnenje na pripravljen dokument. Članom Razvojnega sveta gorenjske regije in Sveta gorenjske regije je predstavil tudi razvojne spodbude ter aktualne in za to leto napovedane javne razpise Ministrstva. S strani Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa so se seje udeležili državni sekretar Marko Koprivc, Tjaša Štamcar in Igor Isajlovič. Državni sekretar je povedal, da si želijo dobrega medsebojnega sodelovanja. »Na Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo že pripravili nov predlog dodatnega sofinanciranja projektov v kohezijski regiji Zahodna Slovenija, za katere je v finančni perspektivi 2021–2027 s strani Evropske unije možno pridobiti zgolj 40 % sofinanciranje. Predlog je, da bo država sofinancirala projekte kohezijske regije Zahodna Slovenija z dodatnimi 40 % in bi bili tako skupaj z EU prispevkom projekti sofinancirani v višini 80 %,« je obljubil Koprivc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.