Gorenjska
5214 ogledov

Državljanom Kosova prodajal ponarejena potrdila o prijavi bivališč

denar evri davki Pinterest
Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj so preiskali 61 kaznivih dejanj ponarejanja listin in goljufij na škodo tujcev, ki so si v Sloveniji zaradi statusa in dela urejali prebivanje. Za kazniva dejanja je bil obravnavan en osumljenec z območja Kranja, ki v Sloveniji biva že dlje časa in si je na škodo državljanov Kosova s ponarejanjem potrdil v zadnjih dveh letih pridobil nekaj deset tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Tujci so si pri preko osumljenca urejali nastanitev zaradi dela v Sloveniji, za storitev pa so plačali. Oškodovanci so verjeli, da bodo imeli ob prihodu v Slovenijo to urejeno in da jih čaka nastanitev. Dejansko pa so bila potrdila o začasnem prebivanju upravnih enot ponarejena, nastanitev pa lažna, ker je dejansko ni bilo. Osumljenec jih je goljufal zaradi finančne koristi zase. V preiskavi so ponarejena potrdila policisti osumljencu tudi zasegli.
Policija poziva tujce, ki so bili oškodovani na tak način, naj se jim javijo, ker to pomeni, da v Sloveniji najverjetneje nimajo ustrezno urejenega statusa in bi ga morali še urediti. Neurejen status pomeni nezakonito stanje.

Policija obravnavala številne kršitve

S Policijske uprave Kranj so danes v sporočilu medijem navedli, da so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj samo v zadnjem letu in pol podali tudi kar okoli 900 pobud za razveljavitev dovoljenj za prebivanje in delo ter okoli 1000 pobud upravnim enotam za ugotavljanje prebivališča tujcev. Ukrepov, vezanih na poslovanje in zaposlovanje, je bilo 83.
Policisti so v tem času obravnavali tudi 122 kaznivih dejanj, ki so povezana z zlorabo socialne, delavske in tujske  zakonodaje  (gre za prepovedano prehajanje  meje ali ozemlja države, kršitev temeljnih pravic delavca, goljufije in ponarejanje listin).

Zaradi vsega navedenega in bojazni, da je teh kršitev oziroma kaznivih dejanj še mnogo več, je policija danes posredovala še kontakt za prijave:

POLICIJSKA POSTAJA ZA IZRAVNALNE UKREPE KRANJ
Zgornji Brnik 130v
4210 Brnik - Aerodrom
Tel. (04) 281 56 22
E-mail: ppiu.pukr@policija.si

 

Komentarjev 9
  • optimist11 12:50 15.september 2022.

    Saj velja isto za Srbe, Bosance...Ja, rabimo jih. Plačajmo jih. To pa ne pomeni, da lahko pripeljejo k nam svoje velike familije in da te živijo na naš račun.

  • Plavi-mil 08:02 15.september 2022.

    Izgnati za vedno iz Slovenije njega in še vse ostale, samo ta ptičja vlada tega ne bo naredila, ker ji Slovenija ni intimna opcija, izdajalci.

  • villa 22:25 13.september 2022.

    Potem vmes prihajajo v Slovenijo za en dan, da gredo spet vsi na UE oz. jim kar ta uredi podaljšanje bivanja in potem spet vsi nazaj na Kosovo, moški pa na delo na črno nekam v Evropo. Po določenem času ...prikaži več in naših zakonih pa dobijo vsi, ki tu prijavljeni in ki bi tu tudi morali bivati, papirje, ki jim omogočajo vse pravice, socialno podporo, ženske potem začnejo tu rojevati in jim takoj pripada 420 eur, za otroka 80 eur, potem sledi brezplačen vrtec, šola, žene pa doma. NORA SLOVENIJA!