Gorenjska
183 ogledov

Dušan Vučko ostaja direktor službe DVK

Manja Toplak, Dušan Vučko, Nataša Manciji Saša Despot Dušan Vučko vodi Državno volilno komisijo kot direktor že 10 leto.
Službo Državne volilne komisije (DVK) bo še naprej vodil Dušan Vučko. Člani DVK so namreč danes sprejeli sklep, da se ga na položaj direktorja službe imenuje za novo petletno obdobje, do avgusta 2026. Soglašali so, da dobro opravlja svoje delo. V prihodnje pa bo potreben tudi razmislek, kako poskrbeti za kontinuiteto strokovnega dela na komisiji.

Vučko, po izobrazbi je diplomirani univerzitetni pravnik, je bil na položaj direktorja službe komisije za prvo petletno obdobje imenovan leta 2011 ter nato ponovno leta 2016. Drugi petletni mandat mu poteče 9. avgusta.

Člani DVK so danes soglašali, da delo opravlja uspešno in da služba, ki jo vodi, odlično deluje. So pa v razpravi izpostavili skrb, kako zagotoviti kontinuiteto strokovnega dela, ki ga opravlja služba. Njeno brezhibno delovanje je namreč nepogrešljivo za nemoten in legitimen potek volitev. Za kakovostno delo pa je glede na njegove specifike nujno, da se vanj posameznik vpelje v daljšem časovnem obdobju oziroma pridobi izkušnje s sodelovanjem pri izvedbi volitev.

Ker pa bo leta 2026, ko se bo Vučku iztekel nov mandat, pogoje za upokojitev izpolnila tudi pomočnica direktorja službe, katere delo so danes prav tako pohvalili, je bila izražena bojazen, da bi lahko nastala v strokovnem delu vrzel. In čeprav gre kadrovsko vitkost službe - po Vučkovih navedbah je poleg njega v službi še šest sodelavk - po eni strani pohvaliti, pa bi morda v prihodnje kazalo razmisliti tudi o njeni okrepitvi, je bilo slišati v razpravi.

56-letni Vučko, ki bo že v letošnjem letu izpolnil pogoje za upokojitev, je zagotovil, da namerava nov mandat oddelati do konca, če mu bo le služilo zdravje. Kot je pojasnil, je k izpolnitvi pogojev za upokojitev prispevalo tudi, da je nekaj časa delal v policiji in imel benificiran delovni staž. Če pa bi se čez čas odločil za odhod, absolutno to ne bi bilo med volitvami in bi komisijo obvestil dovolj zgodaj, da se izpelje vse postopki za javni natečaj za novega direktorja službe.

Vučko je bil policist, pomočnik komandirja Policijske postaje Radovljica, inšpektor za posebne naloge na inšpektoratu pri Upravi za notranje zadeve Kranj in tudi generalni direktor Direktorata za upravne notranje zadeve Ministrstva za notranje zadeve RS.

Razložil je še, da želi končati že začeto delo. Med drugim je omenil projekt enotnega informacijskega sistema podpore volitvam in referendumom, ki je v izdelavi in za katerega pričakujejo, da bo končan do konca leta. Sicer pa bo prihodnje leto t. i. volilno leto, ko bodo parlamentarne volitve, volitve predsednika republike, volitve v DS in tudi lokalne volitve.

Sklep o ponovnem imenovanju Vučka so poleg predsednika DVK podprli še štirje člani, en član pa je zaradi pomislekov glede zagotavljanja kontinuitete strokovnosti glasoval proti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.